SÁRGACSEKK

Ra­vasz trük­kök! Mikor fizet a biz­to­sító a vi­har­kár után?

Jég­eső, szél, meg­ron­gá­ló­dott ko­csik, ház­te­tők. A nagy kér­dés: fizet-e a biz­to­sító? Vagy ki­fo­gást keres?

Egyre gyakoribb Magyarországon a hirtelen érkező, nagy erejű vihar. Hogyan tudjuk magunkat bebiztosítani? A biztositas.hu-ról összeszedtünk néhány lényeges információt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mire kell figyelni?

Adott tehát a helyzet:a vihar vagy a jégverés megrongálja az épület tetőzetét, a mélyebben fekvő helyiségeket akár méteres magasságban is elöntheti a felhőszakadásból származó nagymennyiségű víz, a gépjárműveket pedig a vihar által lesodort, leszakított épületrészek, vagy letört ágak, kidőlt fák károsítják.

Bárhol, bármikor lecsaphat (Fotó: Thinkstock)
Bárhol, bármikor lecsaphat (Fotó: Thinkstock)

A lakásbiztosítások és a casco biztosítások többsége fedezetet nyújt ezekre a károkra is, tehát a legjobb, ha rendelkezünk ilyen szerződéssel. Fontos azonban tudni, hogy semmi sem olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre látszik? Csökkentheti a kifizetett kártérítés mértékét, ha utólag az állapítható meg, hogy a kár nem csak a vihar miatt keletkezett, hanem közrehatott a tetőfedés rossz kivitelezése vagy elhanyagolt állapota is.

A Jóisten is perkálhat, csak legyen, aki szót ért vele

Eközben a címlapon

A biztosítási szabályzatok a vihart 54 km/h feletti sebességű szélnek definiálják, az építésügyi szabványok viszont 120 km/h szélsebességre való méretezést és kivitelezést írnak elő. A két érték közötti szélsebességnél tehát felmerülhet a kármegosztás lehetősége.

Ingatag az ingóságok helyzete

Felhőszakadás esetén a biztosítók megtérítik a talajszinten áramló nagymennyiségű víz által okozott károkat, amennyiben a víz bejut az épületbe. Jellemző kizárás azonban, hogy a talajszint alatti padozatú, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben (tehát magyarul pincében, garázsban) tartott ingóságok káraira a biztosítási szerződések nem vonatkoznak! Kérhetjük azonban a víz kiszivattyúzásának költségeit a biztosítótól.

Nem mindig jön jókor, jó helyen az égi áldás (Fotó: Thinkstock)
Nem mindig jön jókor, jó helyen az égi áldás (Fotó: Thinkstock)

Nehéz a helyzetünk akkor, hogy a gépjárművünkben tetőről lehulló cserép, vagy kidőlt fa okoz kárt, és nem rendelkeztünk Casco-val. Ilyen esetekben alapvetően felmerülhet az épület tulajdonosának, illetve a közterületen álló fa gondozójának felelőssége. Kivéve akkor, ha bizonyítja, hogy minden tőle elvárhatót megtett a károk megelőzése érdekében.

Ilyen esetekben már az is komoly nehézséget okozhat, hogy az esetleges felelős személyét megállapítsuk(ki tudja például egyértelműen bizonyítani, hogy az a cserép pont arról a házról hullott le?

Persze egy jó biztosítással ez esetben is sokkal egyszerűbb minden.

Forrás: biztositas.hu