INSIDER

Rá­moz­dul­tak a ma­gya­rok az új ak­ci­óra

Ennyi ön­kén­tes még sosem je­lent­ke­zett az "or­szá­gos nagy­ta­ka­rí­tásra". Több mint 3000 hely­szí­nen, mint­egy 240 ezren vesz­nek részt az idei TeS­zedd! ak­ci­ó­ban. Egy hétig tart a nagy sze­mét­sze­dés, az első napon a Ri­post is el­kí­sérte az ön­kén­te­se­ket.
  • Szerző: Ripost

Hiába a hétfő reggel, így is remek kis csapat gyűlt össze a budapesti Ördögorom természetvédelmi terület sarkánál, a Magasúti lejtőnél: ott kaphatták meg az önkéntesek a nyolcadik alkalomal megrendezett TeSzedd! szervezőitől a munkához szükséges kesztyűket és a zsákokat.

Hétfőn kezdődött és vasárnapig tart ugyanis a TeSzedd! önkéntes mozgalom szemétszedő hete, a cél: Magyarország megtisztítása. Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddig minden rekordot megdönt: az önkéntes szemétszedés idén az eddigi háromnaposból egyhetessé vált, és minden eddiginél többen jelentkeztek rá.

EZT OLVASTAD MÁR?

A budapesti XII. kerületben az Ördögorom egy népszerű kirándulóhely.  „Amikor kiderült, hogy lesz idén is TeSzedd, rögtön tudtam, hogy én is részt veszek rajta" – mondta el a -nak Kovács Réka, aki természetvédelmi mérnöknek tanul az egyetemen.

„Önkéntesként gyakran veszek részt szemétszedési akciókon, fontosnak tartom az ilyen megmozdulások, mert hiszem, hogy mi emberek igenis sokat tudunk tenni a környezetünkért" – tette hozzá.

Ezen a területen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a fővárosi természetvédelmi őrszolgálat és a FŐKERT Zrt. közös szervezésében történt a szemétgyűjtést.

Réka, gyakorlott önkéntesként ismeri a biztonsági előírásokat, és azt, hogy mi számít veszélyes hulladéknak. Miután megbeszélték, ki honnan szedi össze a szemetet és hova kell tenni a tele zsákokat, felszerelkezve elindult a csapat. A szervezők kesztyűket és zsákokat is biztosítottak, a szemételszállításról a minisztérium gondoskodott. Sajnos nagy szükség volt az akcióra: nem telt el sok idő, és szeméttel teli vödrökkel jöttek ki az erdőből az emberek. A legtöbb eldobott szemét errefelé a sörös doboz, a csomagolópapír, az eldobott kekszes zacskók és csokipapírok.

Eközben a címlapon
Fotó: Sulyok László

„Örülünk, hogy vannak emberek, akik fontosnak tartják a tiszta környezetet és hajlandóak tenni is érte " – mondta el Buczkó Máté természetvédelmi őr. Az őrszolgálat is minden évben részt vesz a TeSzedd! akcióban, az előző években is több konténer szemetet szedtek össze.

A hétfői akcióban ezen a helyszínen nem voltak túl sokan, de ez érthető, hiszen munka- és iskolaidő volt. Kedden és szerdán országszerte az iskolák akcióznak, rengeteg diák megy ki szervezett körülmények között szemetet szedni. A hétvégén pedig, amikor jobban ráérnek majd az emberek, igazi szemétszedő „nagyüzem” várható: országszerte több ezer helyszínen folytatódik majd a nagy szemétszedés… Hova mehetünk szemetet szedni? A szelektalok.hu honlapon lehet kiválasztani a helyszínt és az időpontot, hogy hol szeretnénk szemetet szedni. A  önkéntesek regisztrációja már lezárult, ezért új helyszínt már nem lehet bejelenteni, de a szemétszedésekhez bárki csatlakozhat. A honlapon a „hol szedjem?” menüpont alatt dátummal és térképpel találhatóak a helyszínek. Utóbbin zölddel jelölik a nyilvános szemétszedő eseményeket, szürkével pedig a zárt szervezésű szemétszedő akciókat. A gyűjtés minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, illetve, ameddig az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi azt.

Átfogó programot dolgoz ki a kormány

„A szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány azon dolgozik, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján. Hozzátette: a kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében.

Illegális lerakó Szigetszentmiklóson

Hatalmas illegális szemétlerakóvá vált egy körforgalom a Csepel és Szigetszentmiklós közötti forgalmas összekötő úton. A környék ősz óta telt meg több mázsányi hulladékkal, amit a körforgalom egyik használatlan kiágazásához dobálnak szét. „Néhány nappal ezelőtt csaknem 40 köbméternyi szemetet szedtünk onnan össze munkagépekkel. Járőrös ellenőrzéseket is végzünk, cél, hogy lebuktassuk az illegális szemetelőket” – tájékoztatta lapunkat a szigetszentmiklósi önkormányzat.

Netes divat lett a szemétgyűjtés Egy olyan friss kihívás söpört végig az elmúlt napokban az interneten, amit csak üdvözölni lehet: önkéntesek zsákokba gyűjtik a szemetet, majd „előtte-utána” fotókat posztolnak a közösségi oldalakon. B. Virág bejegyzése például több ezer lájkot és megosztást kapott a Facebookon: a lány egy barátnőjével és egy fiúval Vértesszőlős közelében szedett össze rengeteg zsáknyi szemetet.