KÜLFÖLD

Meg­döb­ben­tek a vá­sár­lók, fur­csa ka­mi­o­nok áll­nak a Tes­cók­nál

Meg­lepő öt­let­tel állt a brit egész­ség­ügyi rend­szer: rák­szűrő ka­mi­o­no­kat ve­zé­nyel­nek a na­gyobb be­vá­sár­ló­köz­pon­tok par­ko­ló­iba.
  • Szerző: KF

A kamionok a Tesco és az Asda közelében jelentek meg, és az orvosok arra buzdítják a vásárlókat, hogy vizsgáltassák ki magukat. A szakemberek elsősorban a veszélyeztetettebb réteget, azaz az 57-75 év közötti dohányzó embereket közelítik meg,mivel a kamionban egy gyorsteszttel tüdőrákot szűrnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A furcsa megoldásra azért volt szükség, mert az Egyesült Királyságban nagyon alacsony a szűrésen részt vevők száma. Ugyan a tüdőrákot fel lehetne ismerni a kezdeti, gyógyítható fázisban, mivel kevesen keresik fel ilyenkor az orvosukat, a baj csak későn derül ki.A szűrőkamionok azonban eddig jól vizsgáztak, az eredmények alapján elég sokan vállalkoztak a vizsgálatra, hiszen sokkal gyorsabb és egyszerűbb volt, mintha egy-egy rendelőben várakoztak volna. A brit egészségügyi statisztikák szerint évente 46400 tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, és ebből évente 16300-an halnak bele a kórba.

Rosszak a magyar adatok Magyarországon évente mintegy 10 ezer új tüdőrákos megbetegedést fedeznek fel, és minden évben 8 ezer tüdőrákos beteg hal meg. A rossz arány jelzi, hogy általában későn ismerik fel a tüdőrákot, miközben a tüdőszűréssel kiszűrt betegek 20-25 százaléka még műthető, tehát nagy az esély a gyógyulásra. Ma Magyarországon nem kötelező a tüdőszűrés, kivéve, ha a tisztifőorvos elrendeli egy adott területen a magas tbc-fertőzöttség miatt. Ekkor minden érintett személyre szóló behívót kap.