OLDALVONAL

Rájuk va­gyunk büsz­kék, ma­gyar re­kor­dok a vb-ken

Ki­lenc lab­da­rúgó-vi­lág­baj­nok­sá­gon sze­re­pelt a ma­gyar vá­lo­ga­tott, amely szá­mos ma­ra­dandó nyo­mot ha­gyott maga után.
  • Szerző: MV

Többek között két ezüstérem, egy csodagól, és rekordok sora fűződik a magyar válogatott nevéhez a vb-ken. A öt feledhetetlen pillanatot idéz fel a múltunkból.

Az Aranycsapat a csoportmeccsek során elverte az NSZK-t, a döntőben viszont kikapott tőle
Az Aranycsapat a csoportmeccsek során elverte az NSZK-t, a döntőben viszont kikapott tőle

1938: az első ezüst

Magyarország másodszor szerepelt a világbajnokságon, négy évvel korábban a negyeddöntőig jutott. Az 1938-as vb-t Franciaországban rendezték, a magyar csapat a vb-n Holland-India, Svájc és Svédország legyőzésével bekerült a párizsi döntőbe, ahol Olaszországgal találkozott, és 4-2-re kikapott.Itthon jókora csalódást okozott az ezüstérem. „Mondjon le! Mondjon le!” – kiabálta a tömeg Dietz Károly szövetségi kapitánynak, amikor a csapat hazaérkezett a Keletibe.

1954: fájó büszkeség

Az 1952-es olimpiai bajnok cím, majd az angol válogatott 6:3-as legyőzése után az Aranycsapat számított a svájci vb toronymagas esélyesének. Sebes Gusztáv együttese igazolta is a papírformát, a csoportmeccseken 9-et lőtt Dél-Koreának, és 8-at az NSZK-nak.

A negyeddöntőben az előző vb ezüstérmesét, Brazíliát, majd a világbajnoki címvédő, Uruguay-t vertük. Azonban a döntőben hiába vezettük nyolc perc után 2:0-ra, vereség lett a vége, az NSZK győzött. Az Aranycsapatot szállító vonat szinte titokban érkezett haza, a retorzióktól tartó játékosok a tatai edzőtábor érintésével valósággal hazaszöktek.

Farkas János csodagólt szerzett a brazilok ellen
Farkas János csodagólt szerzett a brazilok ellen

1966: Farkas csodagólja

Vereséggel kezdte a magyar válogatott az angliai vb-t, és a világbajnoki címvédő Brazília ellen kellett javítania. Pelé sérülés miatt nem játszott ellenünk, de talán vele sem lett volna esélye a dél-amerikaiaknak. Bene Ferenc egy csodálatos cselsorozat végén szerzett gólt, Farkas János pedig a vb legszebb találatát zúdította a brazil kapuba:egy jobb oldali ívelést kapásból lőtt a hálóba. Mészöly Kálmán büntetőből állította be a végeredményt, 3:1-re nyertünk. A meccs után a Beatles tagjai a magyar öltözőben gratuláltak a magyaroknak.

1982: rekordok sora

A magyar válogatott az első meccsén 10-1-re verte Salvadort az 1982-es spanyolországi vb-n, és ezzel rekordok sorát döntötte meg: ennyi gólt egy meccsen még senki sem rúgott a vb-ken. Kiss László nyolc perc alatt mesterhármast szerzett, ez a leggyorsabb a vb-ken, ráadásul csereként tette mindezt. Egyetlen tartalék sem triplázott még.

Eközben a címlapon
Puhl Sándor vezette az 1994-es vb-döntőt (Fotó: MTI Fotó)
Puhl Sándor vezette az 1994-es vb-döntőt (Fotó: MTI Fotó)

1994: magyar bíró a döntőben

Puhl Sándor négy mérkőzést vezetett az 1994-es vb-n. A Norvégia-Mexikó, a Brazília-Svédország és az Olaszország-Spanyolország találkozó után a döntőt is rábízták. Ő vezette a brazil-olasz csatát, ami 0-0-ra zárult, büntetőkkel pedig a dél-amerikai gárda győzött. Puhl az egyetlen olyan magyar játékvezető, aki vb-döntőt vezetett. Az egri származású bírót 1994-1997 között, négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének.