TÜZELŐÁLLÁS

Elég volt, vissza­hoz­nák a höl­gye­ket a Forma-1-be

Vissza­hozná a Forma-1-be a rajt­rács­lá­nyo­kat egy hol­land po­li­ti­kus, aki sze­rint csak egy idi­óta lát prob­lé­mát egy gyö­nyörű nőben.
  • Szerző: mv

Évtizedeken keresztül grid girlök, vagyis rajtrácslányok vezették fel a Forma-1-es futamokat. A hölgyek az összes pályán felvonultak, majd egyesével megálltak az autók előtt egy táblával, amelyen a versenyző neve és az autójának száma volt látható.

Éveken át a lányok jelezték a rajtsorrendet
Éveken át a lányok jelezték a rajtsorrendet

Ennek a hagyománynak azonban tavaly véget vetett a sportág vezetését átvevő Liberty Media, mondván, a lányok nem illenek bele az általuk elképzelt új F1-es imázsba.

"Ez egyértelműen ellentmond a modern társadalmi normáknak, tárgyiasítja a nőket" - érvelt a döntés mellett Sean Bratchest, a cég egyik ügyvezetője.

Azóta a legtöbben visszasírják a rajtrácslányokat, sőt, immár komolyabb szinten is felmerült a téma. A holland politikában például napirendre került az ügy, Roy van Aalst képviselő indítványozta, hogy a jövő évi Holland Nagydíjon ismét legyenek rajtrácslányok:

"Csak egy idióta lát problémát egy gyönyörű nőben. A grid girlök ugyanúgy részei a Forma-1-nek, mint az autók. Szeretnénk visszaállítani ezt a szép hagyományt."

Sebastian Vettel a hölgykoszorúban
Sebastian Vettel a hölgykoszorúban

Tavaly óta a hölgyeket gyerekek helyettesítik, grid kidek vesznek részt a rajtceremóniákon. Azonban néhány helyszínen fütyültek az új szabályokra, hiszen Monacóban, Szingapúrban és Szocsiban is ott mosolyogtak a rajtrácslányok a pályákon. Ők külön engedéllyel vehettek részt a versenyeken, mondván a helyi főtámogatót képviselték az egyenruhájukkal.

Eközben a címlapon

Akármit is tartogat a jövő a grid girlöknek, a többség abban bízik, hogy Liberty Media átgondolja a döntését, és a lányok visszatérhetnek a rajtrácsra világszerte.

A Francia Nagydíj következik

Hét futam után a címvédő Lewis Hamilton vezeti a világbajnoki pontversenyt a Forma-1-ben. A brit pilóta mögött Valtteri Bottas áll, akinek 29 pont a hátránya a mercedeses csapattársa mögött. A vb június 23-án a Francia Nagydíjjal folytatódik.