KÜLFÖLD

Rá­fá­zott a Trum­pot be­mártó esz­kortnő, töb­ben is le­buk­tak vele

Őri­zetbe vet­ték Moszk­vá­ban azt a Nász­tya Ribka "mű­vész­nevű" fe­hér­orosz esz­kort­nőt, aki ta­valy azt ál­lí­totta, bi­zo­nyí­té­kai van­nak arra, hogy Moszkva igye­ke­zett elő­se­gí­teni Do­nald Trump győ­zel­mét a 2016-os ame­ri­kai el­nök­vá­lasz­tá­son.
  • Szerző: F.G.

A 27 éves Ribkát (valódi nevén Anasztaszija Vasukevics) csütörtökön a seremetyjevói repülőtéren fogták el, ahová Thaiföldről történt kitoloncolása után érkezett.

A nőt egy másik fehérorosz és öt orosz állampolgárral együtt azért tartóztatták le a délkelet-ázsiai országban, mert a csoport az egyik népszerű tengerparti üdülőhelyen "szexszemináriumokat" tartott.

Ribka, amikor tavaly februárban Pattayán őrizetbe vették, az Instagramon - feltehetően a börtön elkerülése érdekében - azt állította, hogy nála vannak "a kirakós játék hiányzó darabjai", vagyis hogy bizonyítéka van a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozásra. Azt terjesztette, hogy viszonyt folytatott a moszkvai felső vezetéssel kapcsolatokat ápoló Oleg Gyeripaszka orosz milliárdossal, aki kapcsolatban állt Trump egykori kampányigazgatójával, a hazájában tavaly adócsalás és más bűncselekmények miatt elítélt Paul Manaforttal.

Ribka közvetítőn keresztül kapcsolatba lépett a bangkoki amerikai követséggel, és megpróbált menedéket kérni az Egyesült Államokban. Az ígért bizonyítékokat azonban "modell" a jelek szerint végül senkinek sem szállította le, azt állítva, hogy egyezségre jutott Gyeripaszkával. Thaiföldről azt követően utasították ki, hogy a társaival együtt kedden bűnösnek vallotta magát, egyebek között tiltott kéregetésben, és hogy a bíró másfél évi felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rájuk.

A moszkvai rendőrség a reptéren Ribkával együtt négy személyt vett őrizetbe, kerítés címén. Magát az "eszkortnőt" a tranzitban fogták el, amikor a Minszkbe tartó járatra akart átszállni.