A NAP KÉPE

Pucér mel­lek és szét­tárt lábak a képen: ezért áll a bál Auszt­ri­á­ban

Sze­xista bot­rány ár­nyé­kolja be a sízők vi­lág­kupa-ver­se­nyét. Tá­mad­ják az el­is­mert mű­vészt.
  • Szerző: vav

Tiszteletlen a női nemmel szemben az a poszter, amellyel az alpesi sízők jövő hétvégi, semmeringi világkupa-versenyét hirdetik Ausztriában - állítják a kritikusok. A plakátot alkotó 78 éves művész (korábban többszörös bajnok vitorlázó), Christian Ludwig Attersee 1996 óta segít népszerűsíteni lakhelye rangos viadalát, de most aligha ilyen figyelemre vágyott.

Fotó: Facebook
EZT OLVASTAD MÁR?

A kép központi motívuma egy meztelenül síző női alak, fedetlen keblekkel, a lábai között figyelő holddal. A közösségi oldalakon és immár politikai síkon is sokan szexistának tartják az ábrázolást.

"Szégyen! Tényleg senkinek sem jutott eszébe az illetékesek közül, hogy ez a kép alkalmatlan egy síző nő ábrázolására? Nem találom a szavakat ettől a tiszteletlenségben tocsogó szexizmustól"

- reagált például Faika El-Nagashi bécsi önkormányzati képviselőnő.

A plakát pozitívan mutatja meg a nők erejét, önállóságát és önbizalmát

- írta Attersee, aki szerint a nyilvános pornográfia uralta mai világunkban ő a művészetével egy másik nézőpontból igyekszik bemutatni a nőket. Rámutatott, hogy a középkor óta azért ábrázol minden második festmény fedetlen keblű nőket, mert ez az erősségük kifejezése a háborúk uralta férfivilággal szemben.

Az Osztrák Síszövetség ugyanakkor védelmébe vette a posztert és alkotóját. Szóvivője elmondta: eszük ágában sincs megsérteni a művészi szabadságát - csak akkor tüntetik el a képet, ha ezt maga Attersee kéri.

Eközben a címlapon