KÜLFÖLD

Te­to­vá­lása buk­tatta le a szél­ső­ba­los pro­vo­ká­tort

A német szö­vet­ségi al­kot­mány­vé­delmi hi­va­tal sze­rint sem­mi­lyen bi­zo­nyí­ték nin­csen arra vo­nat­ko­zóan, hogy chem­ni­tzi tün­te­té­sek al­kal­má­val kül­föl­di­ekre va­dász­tak volna a de­monst­rá­lók. Egy - a sajtó által - szél­ső­jobb­ol­da­li­nak meg­bé­lyeg­zett tün­te­tő­ről ki­de­rült, hogy bal­ol­dali pro­vo­ká­tor.
  • Szerző: WM

Hans-Georg Maassen, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a Bild című lapnak elmondta, hogy osztja a szélsőjobboldali hajtóvadászatokról szóló médiajelentésekkel kapcsolatos kételyeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az alkotmányvédelemnek nincsenek megbízható információi arról, hogy történtek ilyen hajtóvadászatok

– tette hozzá. Azzal a több televízióban bemutatott és az interneten megjelent videó felvétellel kapcsolatban, amelyen tüntetők üldöznek egy külföldinek tartott férfit, elmondta:nincsenek bizonyítékok arra, hogy a felvétel eredeti.

Óvatos értékelésem szerint jó okok szólnak amellett, hogy célzottan hamis információról van szó, amely valószínűleg azt szolgálja, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét a chemnitzi gyilkosságról

- mondta Hans-Georg Maasen. A hajtóvadászatról szóló beszámolók a szászországi nagyváros központjában augusztus 26-án tartott, nem bejelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak. A Bild akkor még a hírportálján azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak. A megmozdulásokat egy augusztus 26-ra virradóra történt halálos késelés váltotta ki, az áldozat egy 35 éves német férfi, a gyanúsítottak menedékkérőként érkeztek az országba, valószínűleg Irakból és Szíriából, ketten előzetes letartóztatásban vannak, a harmadikat körözik.

Szélsőbaloldali provokátor

Az augusztus végi chemnitzi tüntetésekről a német sajtó azokat a képsorokat emelte ki, amelyeken náci karlendítéssel pózoló férfiak láthatóak. Erre felhúzva többen is csőcseléknek és szélsőjobboldali idegenellenes tömegnek nevezték az utcára vonuló ezer embert. Az egyik neonáciként viselkedő karlendítős férfiról közben olyan fotók jelentek meg, amelyeken jól látható, hogy az egyik kézfején egy R.A.F. feliratú tetoválás olvasható.

A R.A.F. a Rote Armee Fraktion, vagyis a Vörös Hadsereg Frakció rövidítése. A német lapokban így egyre többen kezdik feltárni a tényeket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy sem rendbontás, sem migránsokra vadászás nem volt Chemnitzben, csupán olyan helyi lakosok, akiknél betelt az a bizonyos pohár Angela Merkel migrációs politikája miatt.

Eközben a címlapon

A szélsőjobboldali csőcselék helyett pedig olyan baloldali provokátorok jelentek meg a tömegben, akik elképesztő gyorsasággal tudtak reagálni a kialakult helyzetre.