TÜZELŐÁLLÁS

Egy ma­tek­ta­nár a ma­gyar fut­ball új hőse

Ta­nári dip­lo­mát szer­zett egy­kori gól­ki­rály olim­pi­kon ve­zeti az U17-es lab­da­rúgó Eu­rópa-baj­nok­sá­gon sze­replő ma­gyar vá­lo­ga­tot­tat.
  • Szerző: mv

Mindhárom csoportmeccsét megnyerte az U17-es magyar válogatott az írországi Eb-n, és ezzel elsőként jutott tovább. Hétfőn este 20 órakor már a negyeddöntő vár a sikercsapatra, amely Spanyolországgal találkozik. Dupla tétért játszanak: a győzelem nem csak elődöntőt ér, az Eb öt legjobb csapata az őszi brazíliai U17-es vb-re is kijut.

Preisinger Sándor (jobbra) csapata hétfőn este a legjobb négy közé jutásért játszanak
Preisinger Sándor (jobbra) csapata hétfőn este a legjobb négy közé jutásért játszanak
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Magyarország ifjú kedvenceit az a Preisinger Sándor vezeti, aki sikeres labdarúgó karriert tudhat maga mögött. 196 magyar első osztályú bajnokin 64 gólt szerzett, 1995-ben a gólkirályi címet is elhódította a ZTE csatáraként. 1996-ban tagja volt az atlantai olimpián szereplő magyar válogatottnak, míg a felnőtt nemzeti együttesben öt meccsen jutott szóhoz. Az MTK-val két bajnoki címet szerzett, és három alkalommal a Magyar Kupát is elhódította.

Játékos karrierje után a szombathelyi egyetemen előbb tanári diplomát szerzett, majd ugyanitt az államilag elfogadott labdarúgó tréneri oklevélért is megdolgozott, majd megkapta a pro-licencet. Matematika-testnevelés szakos tanárként kezdett dolgozni Zalaegerszegen. Huszonhat órában tanított hetente, a legmagasabb óraszámot vitte testnevelőként. A matek emellett nem fért bele a középiskolában, de az általános suliban nyolc évig azt is oktatta. 

2016-ban szeptemberében kezdte el a munkát a jelenlegi utánpótlás válogatottal, amely akkor az U15-ös korosztályban szerepelt. Ha ma este a legyőzik a spanyol csapatot, akkor minden idők legjobb magyar eredményét érik el az U17-es Eb-k történetében. Még soha nem jutott a legjobb négy közé ez a korosztály.