KÜLFÖLD

Mig­ráns­in­vá­zi­óra fi­gyel­mez­tet az olasz pol­gár­mes­ter

Mi­köz­ben az olasz kor­mány a fő­ként Lí­bi­á­ból in­duló il­le­gá­lis be­ván­dor­ló­kat szál­lító hajók fel­tar­tóz­ta­tá­sára össz­pon­to­sít, az Eu­rópa felé igyekvő af­ri­kai mig­rán­sok egyre in­kább Tu­né­zia felől pró­bál­koz­nak, ahon­nan akár ki­sebb csó­na­kok­kal is el­érik Lam­pe­dusa part­jait.
  • Szerző: WM

Matteo Salvini belügyminiszter olyan hajókra koncentrál, mint a Diciotti, amely augusztusban napokig vesztegelt a tengeren miután, felvett a fedélzetére 190 illegális bevándorlót. Eközben Lampedusa partjait folyamatosan érik el újabb és újabb migránsok, és mi nem kaptunk iránymutatást arra, hogyan kezeljük ezeket az eseteket - mondta Salvatore Martello, a legdélebbi olasz sziget polgármestere a La Repubblica című napilapnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A sziget partjain a bevándorlók sokszor egyesével bukkannak fel, miután kisebb, pár tucat emberre tervezett csónakokon sikerrel átszelték a Földközi-tengert.

A tunéziai partoktól alig több mint 100 kilométerre fekvő Lampedusán márciusban bezárták a bevándorlókat fogadó tábort azután, hogy ott tűz ütött ki, és az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó embertelen állapotokra.

A tábor azóta csak részlegesen nyitott meg újra. Lampedusa szigete hosszú évek óta migrációs tranzitállomásként működik.