RIPOSTER

Po­kollá vált az élet a ma­gyar pa­nel­ben, te­he­tet­le­nek a lakók

Pat­ká­nyok lep­ték el a la­kó­te­lepi há­za­kat és kör­nyé­kü­ket, a lakók főleg kis­gye­re­ke­i­ket fél­tik tőlük. Bé­kás­me­gye­ren, a Ma­dzsar Jó­zsef utcai csa­ládi házas ré­szen sö­té­te­dés­kor sokan lát­ták, hogy a rág­csá­lók nyü­zsög­nek az utcán...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Molnár Vanda Békásmegyerenlakik, a panelsoroktövében lévő házak egyikében. A környékbeli ismerősök szóltak neki, hogy ne hagyja nyitva az ajtaját, ha szellőztet, mert bármikor beszaladhatnak a lakásába a patkányok.

Fotó: Sulyok László
A rágcsáló bemászik az ablakon.

Vanda kezdetben azt hitte, viccelnek vele, míg egy nap ő is észrevette a rágcsálókat.

EZT OLVASTAD MÁR?
A két és fél éves kisfiam szobájában nem merem kinyitni a tetőablakot, nehogy bemásszanak hozzá

– panaszolta az anyuka a -nak.

„Nem vagyok ijedős, de komolyan félek tőlük. A házzal szemben áll egy zajvédő fal, az alá költözhettek be, talán a piac átalakítása miatt menekültek ide, mert onnan kiszorultak. Nem akartam hinni a szememnek, amikor az ajtómmal szemben egy kis lyukból előmászott egy megtermett példány, jó 30 centis farka volt. Elindult a járdán, majd őt követte egy kisebb, ami a szomszéd lakás eresze mellett szaladt fel a falon. Már alig merek ajtót nyitni, és az ablakokat is inkább zárva tartom, nehogy valamelyik véletlenül bejusson és kárt tegyen a kisfiamban."

Fotó: Sulyok László

30 patkánylyukat találtunk!

Vanda naponta többször is látja az állatokat, és több mint 30 (!) patkánylyukat mutatott meg munkatársunknak.

Eközben a címlapon

„Más is észrevette már, bejelentést tettünk, de nem történik semmi, két hete tologatják az ügyet. A Bábolna Biót két napig folyamatosan hívogattam, mire sikerült elérnem. Azt ígérték, egy héten belül kijönnek, de aztán azt mondták, már nincs szerződésük a kerülettel."

Egész Budapesten panaszkodnak

Az anyuka egy internetes csoportban is szóvá tette a rágcsálókat, és megírta, hogy nem kap segítséget, erre rengetegen megosztották vele saját történetüket. Sokan arról írtak, hogy a kártevő felmászik a csatornán, illetve kibújik a vécén át. Láttak már patkánytKispesten, Kőbányán és Angyalföldön is.

Ahol van macska, ott nincs patkány:

A legtöbb helyről elűzik a macskákat, pedig ők természetes rágcsálóirtók, ahol laknak macskák, ott nincs patkány” – írta Márta. Hozzátette, azért is nehéz méreggel irtani a patkányt, mert intelligens állat: amint néhány elpusztul, a többi nem eszik a szerből.

Nálunk a lépcsőházból ellopták a mérget, többször is kirakták, de valaki mindig elvitte” – állította egy férfi.

Szeretik a panelek pincéit

A megkereste az eddigi budapesti ingyenes patkányirtó cég, a Bábolna Bio ügyfélszolgálatát, és kiderült:

júliustól már nem ők irtják a patkányokat.

Felhívtunk egy piaci céget, az Euro Kártevőirtót, kiderült: rengetegen keresik őket.

A patkány a panelházak pincéjét szereti, ott talál olyan zugokat, ahová be tud bújni

– mondta Domoszlai Kinga egészségügyi kártevőirtó.

„A vécén csak nagyon régi házakban jön fel, mert a bűzelzárón nem tud átjutni.

De a zajvédő falban jól érzi magát, főleg, ha az tartalmaz hungarocellt, mert akkor nagyon jó kis fészket tud csinálni magának.

Az lehetséges, hogy egy építkezés miatt új helyet keres, mert megijed a nagy gépektől és odébbáll. Mivel nagyon szereti a diót, ahol van diófa és farakás, oda jó eséllyel befészkeli magát." Budapesten már nem a régi cég irt ingyen

Aki Budapest határán belül patkányt észlel, kérheti az ingyenes irtást. Évtizedekig a  Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft. volt az illetékes, de mint a megtudta, július 1-jétől már nem ők végzik ezt a szolgáltatást. Megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy kihez kell fordulni, de egyelőre nem derült ki a válasz. Úgy tudjuk, amíg közzéteszik az új rágcsálóirtó cég nevét és elérhetőségeit, addig a Fővárosi Önkormányzat központi ügyfélszolgálatát kell hívni a 327-1000 számon.

Gazdaboltokban is lehet kapni patkánymérget, melyet általában a pincében érdemes elhelyezni. Mivel a szer veszélyes, feltétlenül be kell tartani az arra vonatkozó biztonsági előírásokat.

címkék: