KÜLFÖLD

Ön­gyil­ko­sok lesz­nek a po­koli to­rony túl­élői

Kí­sér­tik őket a bor­zal­mas éj­szaka rém­ké­pei, és nem tud­nak meg­bir­kózni a túl­élők bűn­tu­da­tá­val.
  • Szerző: KF

Közel 220 egykori lakó és szemtanú szorul még mindig orvosi segítségre – és nem az égési sérüléseik miatt. Azok, akik látták lángolni a londoni  Grenfell-toronyházat, nem bírnak megbirkózni a szörnyű emlékekkel, poszttraumás stresszel küzdenek, és már legalább húszan megpróbáltak véget vetni az életüknek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP
Fotó: Europress / Tolga Akmen - AFP

A 24 emeletes toronyház június 14-én égett le egy meghibásodott hűtő miatt keletkezett tűzben. A katasztrófában legalább 80-an veszítették életüket, az egykori lakók még mindig ideiglenes szállásokon élnek. De nem is ez jelenti a legnagyobb problémát számukra – hanem az emlékeik.A túlélők végignézték, ahogy ismerőseik, gyerekek és felnőttek égnek halálra a pokoli toronyban, vagy éppen vetik ki magukat az ablakokon. Semmit sem tudtak tenni értük, de ők túlélték a tragédiát, és emiatt bűntudatuk van, ráadásul folyton kísértik őket az ominózus éjszaka rémképei.

A túlélők szerint a terápiák, pszichiáterek segítenek rajtuk, de a felépülés nagyon lassan halad, főleg, mivel a kiégett torony képe és a még mindig szálló hamu mindig emlékezteti őket a történtekre, ha a Grenfell-toronyház közelében járnak. Viszont a kormány munkájával nincsenek megelégedve: három hónappal a tragédia után sem tudják, mikor és hol fognak élni.