HARCÉL

Po­fát­la­nul ha­zu­dik a román pol­gár­mes­ter az úz­völ­gyi tá­ma­dás­ról

A teg­napi, vér­lá­zító úz­völ­gyi román tá­ma­dás, a ma­gyar hon­véd­sí­rok te­me­tő­jé­nek meg­gya­lá­zása, az élő­lán­cot al­kotó szé­ke­lyek meg­tá­ma­dása Dor­mán­falva román pol­gár­mes­tere sze­rint nem is tör­tént meg. Az sem za­varja, hogy ezt videó fel­vé­te­lek bi­zo­nyít­ják.
  • Szerző: ripost

Csütörtök este Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma az egyik hírtelevízióban az úzvölgyi katonatemetőnél aznap délután történtekről beszélve azt mondta:

A Hargita és Kovászna megyeiek akciója szerintem nem volt szerencsés. Kényelmetlenséget okoztak. (…) Mindenkit biztosítok arról, hogy nem voltak és nincsenek problémák. Kétezer román volt a temetőben. Nem voltak problémák.

EZT OLVASTAD MÁR?

A csendőrség közleménye ugyanezt hangoztatta, szerintük a törvénytelenül létrehozott román parcella felavatására érkező személyek nem követtek el erőszakos cselekedeteket – írja a Maszol.

Csakhogy ezt cáfolják a helyszínen készült videókon, például a PestiSrácok felvételén is jól látható, hogy a románok törnek-zúznak, összetörik a székely kaput, magyar katonák sírkeresztjeit tépik ki, az élőláncokat alkotó magyarokat kövekkel dobálják meg, valamint zászlórudakkal bántalmazták őket.

Az élőlánc székely résztvevői szerint a román rendfenntartók ugyan jelen voltak, de nem akadályozták meg a román nacionalistákat a magyarok elleni akciókban és a temetőgyalázásban.

Eközben a címlapon

Nem kevésbé tenyérbe mászó a román külügyminiszter reakciója, aki Szijjártó Pétert arra kérte, hogy Budapest küldjön egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében.

Az a tény egyáltalán nem zavarja, hogy az agresszió nem magyar, hanem román részről történt.