OTTHONKA

Kö­rül­néz­tünk, mi zaj­lik a ka­rá­cso­nyi fi­nis­ben, és meg­döb­bentő!

Kí­ván­csiak vol­tunk, vajon mennyire kell ag­gódni a végső roham miatt. Erre nem szá­mí­tot­tunk.

Megszoktuk, hogy évről évre mozdulni sem lehet a plázákban, amikor már igazán közel van a karácsony. A karácsony előtti utolsó hétvége és a szentestét megelőző napok pedig igencsak a finisben vannak már. Azt pontosan tudtuk, hogy a belvárosi bevásárlóközpontokban garantált a tülekedés, hiszen a Westend és a Mammut például még egy átlagos hétvégén is tömve szokott lenni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Úgyhogy arra voltunk kíváncsiak, vajon a város kevésbé látogatott pontjain mi a helyzet.

TESCO - Pesterzsébet

Logikusnak tűnt, hogy egyik választottunk egy Tesco legyen. Elvégre itt már biztosan tart a sütéshez történő bevásárlás, egyúttal a műszaki cikkek egy részét is be lehet szerezni, nem beszélve a gyerekek ajándékairól vagy a különböző karácsonyi dekorációkról. Óriásit tévedtünk. Szombat délelőtt olyan kihalt volt a terep, mintha szinte mindenki elutazott volna a városból. Pedig már nem volt nagyon korán: 11 körül néztünk körbe.

Már elsőre is feltűnt, hogy gyanúsan kevés az ember. Szinte kihalt az épület.

Nem adtuk fel, megcéloztuk a játékokat, ahol rendre nagy tumultus szokott lenni. De mindössze ezt találtuk:

Először örültünk neki, hogy ezek szerint idén meg lehet úszni a nagy tömegnyomort, de amikor megnéztük a másik sort a játékok részlegén, akkor hirtelen megsajnáltuk a gyerekeket, majd reménykedni kezdtünk, hogy valójában már mindegyiküknek készen áll otthon, eldugva a szekrény mélyén az ajándék. Annak köszönhető ez a kongó üresség.

Eközben a címlapon

Persze hihetnénk azt is, hogy az ajándékok már régen megvannak minden családban, és most már csak a bevásárlás maradt hátra. De akkor vajon hogyan lehet, hogy a pénztáraknál is csupán lézengést láttunk?

MOM park

Péntek délután néztünk el a MOM Parkba. Ez a pláza egy viszonylag kis méretű, általában is inkább családiasnak számító üzletközpont, de azért évről-évre elmondható, hogy nagy tempót diktál az advent vége felé. Sok olyan üzlet megtalálható itt, ami klasszikus állomása az ajándékok beszerzésének, például C&A, Buttlers, H&M vagy éppen a Douglas parfüméria.

A C&A-ban ez a látvány fogadott minket: néhány nézelődő, sor nélküli pénztárak és meglepő nyugalom.

Átnéztünk a Buttlersbe, azt gondoltuk, hogy itt aztán majd egymás nyakában lihegnek az emberek, hogy beszerezzék a karácsonyi kellékeket. 3 évvel ezelőtt szerkesztőségünk egyik tagja ugyanebben az üzletben 7 nappal karácsony előtt kénytelen volt arra kérni az eladót, hogy a kiállított karácsonyfa dekorációjáról szedje le az utolsó utáni égősort, mialatt lökdöste egymást a tömeg. Most ezt láttuk:

És ha valaki aggódna, vajon mennyire van fogytán az árukészlet, azt meg kell nyugtatnunk, ennyire tele van még az összes polc:

Nem adtuk fel, meg akartuk találni a nagyobb tülekedést, átmentünk tehát a parfümériába, gondolva, hogy az aztán biztosan tele lesz. Nagyot tévedtünk:

És a H&M területén is csak néhány fiatal lány nézelődött, ők is kimondottan az akciós holmik közt, elég valószínű, hogy saját maguknak vásárolgatva.

Lurdy ház

Ennél a plázánál olcsóbb bevásárlóközpont talán nincs is. Leszámítva persze az Ázsia Centert. Nem bővelkedik hatalmas kínálatban, viszont minden megtalálható, ami egy kevés pénzből kihozható karácsonyhoz kell: Kik, Pepco, Deichmann és még emellett a mobilszolgáltatók és pár kisbolt is persze.

Dél körül érkeztünk, és arra jutottunk, hogy nem itt és nem így fognak nagyot kaszálni idén a mobilosok.

Sebaj, megnéztük, mi újság a Deichmannban, ahol ráadásul elég komoly akciók is vannak, szóval elvileg simán megéri most vásárolni. Nagyon, de nagyon kevés emberre leltünk. Összesen négyen kóboroltak a boltban, leszámítva az eladókat.

A Kik nagyon is felkészült a rohamra, a polcok tele vannak, sőt a polcok előtt még dobozokban várják a tartalék darabok, hogy helyet kapjanak maguknak a sorok közt.

Akadt is pár nézelődő, de távolról sem neveznénk tömegnek.

A mellette lévő Pepco ehhez képest már tülekedési helyszínnek számított a maga 5 fősen kígyózó pénztári sorával.

És hát itt sem kell aggódni, hogy túlságosan elfogyott volna a készlet, esetleg ne kapnánk valamit, amit már kinéztünk magunknak az akció újságban. Nyoma sincs foghíjaknak például a díszek kínálatában.

És hogy mi a tanulság? Nehéz lenne megmondani. Őszintén megdöbbentünk, amikor körbejártuk ezeket a helyeket, hiszen az elmúlt évekből okulva arra számítottunk, hogy majd fuldokolni fogunk az óriási tumultustól. Talán az emberek átszoktak az online bevásárlásra? Esetleg mindössze arról van szó, hogy mindenki az utolsó pillanatig vár? A legtöbbeknek egyszerűen a jól megszokott és belvárosi helyszínek jutnak az eszébe? Vagy ennyire nincs bevétel a pénztárcánkban? Nehéz lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy pánikra nincs különösebb oka senkinek: ha még van mit beszereznie az ünnep előtt, akkor szemlátomást biztos nyugalomra lelhet a plázákban, legalábbis az általunk mutatott helyeken mindenképpen. Na meg persze választékra is.