INSIDER

Pél­dát­lan ma­gyar siker, így dü­bö­rög a gaz­da­ság

Re­kord­mé­retű nö­ve­ke­dést pro­du­kált a ma­gyar gaz­da­ság a har­ma­dik ne­gyed­év­ben, és ehhez szinte min­den iparág hoz­zá­já­rult.
  • Szerző: Ripost

A várakozásokat amúgy is jócskán felülmúló növekedési ütemnél is gyorsabban bővült a hazai gazdaság - írja a Magyar Idők, hivatkozva a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent részletes adatközlésére. Eszerint a bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. A gazdasági teljesítmény az év első kilenc hónapjában a kiigazítás nélküli adatok alapján 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

– Ez az uniós átlag két és félszeresét meghaladó bővülést jelent. Az 1995 óta rendelkezésre álló adatok alapján soha korábban nem volt ekkora mértékű növekedés hazánkban.

Az első három negyedévi érték alapján a második helyen áll Magyarország a ma ismert uniós növekedési rangsorban

– kommentálta a részletes adatokat a Pénzügyminisztérium. Mindez előrevetíti, hogy várhatóan az év hátralevő részében sem veszít lendületéből a gazdaság teljesítménye, elérve ezzel a jóval négy százalék feletti éves bővülést.