SZTÁRDZSÚSZ

Be akarták szervezni a legendás magyar énekest

Kiki vasárnap este lépett fel a rendszerváltás 30. évfordulójára rendezett Szabadságkoncerten. Ennek kapcsán a Ripostnak elárulta: hogyan akarták beszervezni besúgónak 1986-ban.
  • Szerző: Buster

Patkó Béla „Kiki” több mint 40 éve zenél, így természetesen vannak emlékei a rendszerváltás előtti, úgynevezett puha diktatúrából. Akkoriban főként a besúgók jelentettek veszélyt azok számára, akik már kifelé kacsintgattak az „átkosból”, netán szervezkedtek is a kommunista rendszer ellen.

1986-ban az akkor már népszerű Első Emelet zenekar frontemberét is megkörnyékezték az állambiztonság emberei, mert úgy gondolták, üzenetértékű pólóban állt színpadra az 1986. október 23-i koncerten.


„Akkoriban csak kevés rendezvényt engedélyeztek, de mi úgymond átmentünk a rostán, és Debrecenben álltunk a deszkákra október 23-án. Nem sokkal előtte kaptam Indiából egy pólót, amin pirossal virított egy ötvenhatos szám, és én aznap azt vettem fel. Nem akartam én üzenni senkinek semmit, egyszerűen csak tetszett, de hamar kiderült, hogy rossz döntés volt.

A második számot játszottuk, amikor megkocogtatták a vállamat, hogy le kéne mennem a színpadról, mert két rendőr akar velem beszélni.

Közölték velem, hogy vagy azonnal leveszem a pólómat, vagy vége a bulinak, így átöltöztem. Eközben megkérdezték, hogy miért gondoltam, hogy ez lesz az illő viselet a koncerten, mire én csak ennyit mondtam: mert az ötvenhetes éppen mosásban van…” – mesélte Kiki, aki két héttel később már nem érezte annyira viccesnek a dolgot, mivel visszautasíthatatlan meghívást kapott.

Egy sárga Zsiguli gördült az énekes otthona elé, és a marcona kézbesítő átadta az idézést egy kihallgatásra, ahol korántsem volt baráti a hangulat.


„Szépen becsattogtam a belvárosi címre, ahol két nyomozó fogadott. Bevallom, ott már nem voltam olyan bátor. Az egyikük leült velem szemben, míg a másik folyamatosan járkált körülöttem, miközben keresztkérdésekkel bombáztak. Arról faggattak, hogy tudom-e, mit jelent a szám a pólómon, és arra voltak kíváncsiak, hogy üzentem-e ezzel valakinek. Nagyon idegesítő volt a szituáció, de a végén sikerült megértetnem velük, hogy csupán egy rossz döntés volt, és nem a szándékosság vezetett” – mondta az énekes, akit végül a két kihallgatótiszt megpróbált beszervezni.


„A végére barátságosabb hangnemre váltottak, majd egyikük átadta nekem a névjegykártyáját, és bizalmasan odasúgta: Patkó elvtárs, nekünk néha beszélgetnünk kéne… " – emlékezett vissza Kiki.

Hogy mi történt ezután, kiderül a %% napilap keddi számából. Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?