OTTHONKA

Pá­rá­so­dik a ko­csid ab­laka? Ezek a trük­kök se­gí­te­nek!

Mun­kába si­et­nél, de nem látsz ki az ab­la­kon, olyan párás? Nem biz­tos, hogy csak a ba­rát­ság­ta­lan idő­já­rás az oka. Mu­tat­juk, mi okoz­hatja, és ho­gyan tün­tet­he­ted el a leg­ha­té­ko­nyab­ban.

Vigasztalanul esik az eső. Nem elég, hogy az ablaktörlő alig győzi az iramot, megveszett gyalogosok rohangálnak össze-vissza az úttesten, eközben még néha komolyan úgy érzed, hogy szinte vakon kell vezetned.  

A kocsi bepárásodott ablaka nem csak idegesítő, de rendkívül balesetveszélyes is.

1. Belső pára

A beszálláskor bekerült külső párát légkondival vagy az ablakot résnyire kinyitva kicsapathatod. Ám, ha nagyon átázott a cipőd, és – mivel nincs gumiszőnyeged - a kárpit is csurom vizes lett, sajnos folyamatos a nedvesség utánpótlása. Lehetőleg ne vigyél nedvességet a kocsidba. Megérkezés után száraz garázsban szárítsd ki az autódat. Ha ismétlődik a probléma, lehet, hogy valahol rés keletkezett. Nézesd át és szigeteltesd a kocsidat.

2. Pollenszűrő

A gyári pollenszűrőt évente ki kell cserélni. Télen jobb, ha nem is használod. Gyakran megszívja magát nedvességgel, és ráfújja az ablakra.

3. Szellőztetés

A szellőztetést külső levegőre állítsd és ne belső keringetésre.

A hőmérséklet különbség is okozhat párásodást. Télen kívül hideg, belül meleg, nyáron fordítva. Az eredmény a lecsapódó kondenzvíz, a párás ablak. Vásárolhatsz drágán páramentesítő spray-t, de körülnézhetsz a háztartásodban is. Remek megoldásokat ajánlunk, melyek árban összehasonlíthatatlanul olcsóbbak, mint a bolti kemikáliák. Na és nem kell beszívnod a kicsi légtérbe kerülő mérgeket.

Eközben a címlapon

4. Borotvahab

Nyomj egy kis habot az ablaküvegre. Papírtörlővel kend szét egyenletesen mindenütt. Egy tiszta textildarabbal töröld szárazra.

A borotvahab a legtutibb módszer, mert a későbbi páralecsapódást is tökéletesen meggátolja, akárcsak a drága bolti vegyszerek.

5. Babasampon

Pici babasampont nyomj egy papírtörlőre. Kend be vele a kocsid ablakát. Tiszta papírtörlővel vagy egy darab száraz ruhával töröld át utána.

6. Krumpli

Egy félbe vágott krumpli vágott felével kend át a párás ablakot. Száraz áttörléssel fejezd be a műveletet.

A párásodást meg is lehet előzni.  A következő csoda-keverék erre szolgál.

7. Ecet

3 rész ecet és 1 rész víz keverékével mosd át az autó ablakait. Az ablakokat fagy-és páramentesen tartja!

Az is segíthet, ha nedvesség-elnyelőt tartasz a kocsidban. Hogy mire gondolunk? Nem másra, mint a macskaalomra.

8. Macskaalom (Csak a szilícium-dioxidos)

Kérj egy zoknira-valót a macskás szomszéd nénitől, vagy szerezd be egy állatkereskedésben.

Tölts meg vele egy zoknit (akár többet is!), kötözd be a száját, hogy ne hulljon ki belőle. A biztonság kedvéért ráhúzhatsz egy második zokni-réteget is. Helyezd el a szélvédő aljában, a műszerfalon. Az ülések alá is rakhatsz egy-kettőt.

9. Táblatörlő

Gyorssegélyként mindig tarts a kocsidban (az ülés alatt) az iskolákban használt, speciális táblatörlő szivacsot. Sohase nedvesítsd be, tartsd mindig szárazon. Jobban és gyorsabban letisztítható vele az ablak, mint bármilyen ronggyal.