MEDICINA

Ott­hon szü­lés ma Ma­gyar­or­szá­gon? Ki és mi­lyen fel­té­te­lek­kel te­heti meg

A több­ség szá­mára még min­dig nem tel­je­sen egy­ér­telmű: lehet-e ott­hon szülni, és ha igen, ho­gyan. Össze­szed­tük a leg­fon­to­sabb in­for­má­ci­ó­kat és a leg­gya­ko­ribb kér­dé­se­ket a té­má­ban.

Geréb Ágnes ügyével kapcsolatban újra bekerült a köztudatba az otthon szülés, és számtalan kérdés merül fel az emberekben: végül is mi a jelenlegi helyzet? Csak kórházban lehet szülni, vagy legális otthon is? Ha igen, milyen feltételekkel? Hogyan zajlik a terhesgondozás, milyen ügyintézésre van szükség? Ezeknek jártunk utána.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Legális, de feltételekkel

2011 áprilisában lépett hatályba az otthon szülést szabályozó 35/2011. (III. 21.) számú kormányrendelet, ami többek között azt is meghatározza, hogy milyen feltételek mellett szülhet otthon egy kismama. Ha a háttérkórház húsz percen belül elérhető távolságban van a lakóhelytől, vagy attól a címtől, ahol szülni szeretne, ha a magzat koponyavégű fekvésű, és ha a terhesség szövődménymentes, akkor a 36. hétig adatlapon kérheti az  otthon szülést.

2. Az ügyintézés

Az adatlapot a kormányrendelet mellékletei között találhatjuk meg. Négy példányban kell kitölteni, amiből egyet el kell juttatni a választott bábának. A bábaszolgáltatással ezért érdemes előre egyeztetni, és mivel az adatlapon meg kell nevezni a védőnőt, a gyermekorvost és a háttérkórházat is, a kitöltés előzetes utánajárást igényel. A védőnőnek és a háziorvosnak is el kell juttatni egy-egy példányt a terhesség 37. hetéig.

3. Ki végzi a terhesgondozást?

A háziorvos, a védőnő és a szülész-nőgyógyász közösen. Fontos tudni, hogy a bábák is végezhetik, de azokat az alkalmakat nem fogadják el az anyasági támogatáshoz.  

4. A szülés helyszíne

Azon túl, hogy húsz percre kell lennie a háttérkórháztól, egy sor higiénés és tárgyi feltételnek meg kell felelnie a lakásnak – ezeket a bába ellenőrzi, és ha nem találja megfelelőnek, értesíti a háttérkórházat, és javasolja az intézményi szülést.

5. Ha baj történik

A kormányrendelet szabályozza, milyen esetekben kell kórházba szállíttatni a kismamát. A bábák kötelessége mentőt intézni, ha például a babánál fekvési rendellenességet tapasztalnak, kóros magzati szívhangeltérést, erős vérzést a kismamánál, vagy bármilyen életveszélyes állapotot. A kórházba bekísérik a kismamát, és egyeztetnek az orvossal.

Eközben a címlapon

6. Más-e az anyakönyvezés?

Ha rendben lezajlott a kismama otthonában a szülés, a bába kiállít egy igazolást az intézeten kívüli szülésről. Az anyakönyvezést vagy ő, vagy a szülő kezdeményezi az anyakönyvi hivatalnál. A szülés után a bába értesíti a gyerekorvost és a védőnőt, és a bábaszolgáltató biztosítja, hogy a babát gyerekgyógyász is megvizsgálja az első 24 órában.