LELKIZŐ

Har­col­nak a bőr­rák ellen a ma­gyar és kül­földi sztá­rok

A fél or­szá­got sok­kolta Mádai Vi­vien val­lo­mása: a Mokka mű­sor­ve­ze­tője a 30. szü­le­tés­nap­ján val­lotta be, hogy idén év ele­jén a bőr­rák leg­ag­resszí­vabb faj­tá­já­val, a me­l­ano­má­val küz­dött. Vi­vien bőre szep­lős és rend­kí­vül vi­lá­gos, ám nem ő az egyet­len, akit ilyen fi­a­ta­lon meg­tá­ma­dott a gyil­kos kór.

Miló Viki évek óta küzd

A világbajnok bokszoló évek óta küzd a daganatos betegségek ezen fajtájával: tíz év alatt hét alkalommal műtötték, és még most sem lélegezhet fel teljesen.

Fotó: Markovics Gábor
EZT OLVASTAD MÁR?

Viki úgy érzi, fehér bőre és a régi nyarak miatt alakult ki nála ez a betegség, aminek következtében háromhavonta kell rákszűrésre járnia, és soha többé nem napozhat.

Dobó Kata szerencsésen megúszta

A népszerű színésznő húsz évvel ezelőtt a bőrrák miatt veszítette el a nagymamáját, ám azt álmában sem gondolta volna, hogy rendkívül fiatalon neki is rettegnie kell majd a kórtól.

Fotó: Szabolcs László

Kata rendszeresen vizsgálta az anyajegyeit, tíz évvel ezelőtt pedig észrevette, hogy az egyik rövid idő alatt gyorsan megnőtt és tapinthatóvá vált. Az anyajegyet az orvosok eltávolították, a szövettan pedig biztató eredményt hozott: Kata testéről időben eltávolították a barna foltot, nem képződött még belőle melanoma.

Mádai Vivien élete egy szűrővizsgálaton múlt

A Mokka műsorvezetője azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy történetével példát mutasson másoknak. Vivien évente rendszerese járt anyajegyvizsgálatra, tavaly azonban elmulasztotta ezt.

Eközben a címlapon
Fotó: Markovics Gábor

Idén év elején rögtön felkeresett egy orvost, aki szörnyű diagnózist közölt a fiatal édesanyával: a combján melanoma, vagyis a legagresszívabb rosszindulatú daganat növekszik. Két műtéten is átesett, míg kiderült, hogy a rák nem terjedt tovább a testében. Ennek ellenére háromhavonta szűrésekre kell járnia, hogy biztosan ne történjen baj.

Hugh Jackmant hatszor műtötték

A színész 2013-ban beszélt először arról, hogy súlyos betegséggel küzd, a bőrrák miatt eddig féltucat alkalommal műtötték meg. Jackman orrán a bőrrák egyik leggyakoribb és legjobban gyógyítható fajtája, az úgynevezett bazalióma alakult ki. Ennek a betegségtípusnak általában a napfénynek kitett bőrfelszín van kitéve. A sztár többször figyelmeztette rajongóit, hogy soha többé ne menjenek ki fényvédő nélkül a napra, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Melanie Griffith egy éve feküdt kés alá

A színésznőt egy évvel ezelőtt műtötték bőrrák miatt az orvosok. Griffith-nek – akárcsak Hugh Jackmannek – az orrán találtak elrákosodott részt, ezért egy kis darabot el kellett távolítani a szaglószervéből. Ám nem ez volt az első alkalom, hogy megküzdött az agresszív kórral: 2009-ben is bőrrákos volt, de szerencsére korai stádiumban fedezték fel nála a betegséget.