KÜLFÖLD

Os­ló­ban az erő­sza­kos bűn­cse­lek­mé­nyek két­har­ma­dát be­ván­dor­lók kö­ve­tik el

Egy újabb nyu­gat-eu­ró­pai állam, ahol be­bi­zo­nyo­so­dott, hogy a be­ván­dor­lók miatt ro­ha­mo­san nő az erő­sza­kos bűn­cse­lek­mé­nyek száma.
  • Szerző: WM

Tavaly Oslóban 140 bírósági ítélet született erőszakos bűncselekmények miatt. A norvég TV2 N riportja szerint az elítéltek több mint kétharmada, egészen pontosan 70 százaléka bevándorló.Külön érdekesség, hogy a hivatalos statisztikák szerint a norvég főváros teljes lakosságának 33 százalékát teszik ki a külföldiek, vagyis az erőszakos bűncselekmények elkövetésében felülreprezentáltak. A 140 erőszakos bűntény jó része – akárcsak a többi migránsokat befogadó nyugat-európai országban – késsel elkövetett támadás volt. Ragnhild Bjornebekk kutató szerint nem meglepő a migráns bűnözéssel kapcsolatos statisztika.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ők sokkal sebezhetőbbek, több traumát tapasztaltak az átlagnál. Némelyikük pedig erőszakos kultúrákból származik, és magukkal is cipelik egy életen át.

Néhányan a bevándorlási politikát és Oslo helyi politikusait hibáztatják, köztük Raymond Johansen városi tanácsost is, aki szerint szemléletváltásra van szükség:

Norvégiában valódi kihívást jelentenek az integrációval kapcsolatos problémák, de azzal nem segítünk, ha csak a bűnügyi statisztikát nézzük. A bevándorló lányok jól teljesítenek a felsőoktatásban. Tehát meg kell fordítanunk a dolgot, és meg kell értenünk, hogy azon a részen miért sikerült olyan jól a társadalmi beilleszkedés.