kulcsár edina
A kávéról sokáig az a hír járta, hogy veszélyes szívdobogást is okozhat. A legújabb kutatások szerint viszont a reggeli kávé úgy dob fel, hogy közben nem terheli meg a szívedet.
Egy új kutatás igazolta, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás nem okoz veszélyes szívdobogást, sőt, kifejezetten jót tesz a szív és az érrendszer egészségének.
Tudvalévő, hogy a szívritmuszavarok akár szívrohamhoz, vagy stroke-hoz köthető halálozáshoz is vezethetnek. Ettől félve sokan inkább lemondanak a kávé élvezetéről. A San Francisco-i University of California kutatói szerint viszont a koffein teljes elutasításával annak kedvező élettani hatásait is kihagyjuk. Ahhoz, hogy koffein jusson a szervezetünkbe, persze nem kell feltétlenül kávét innunk: a tea, vagy akár a csokoládé is tartalmaz koffeint.
A szívritmuszavar egyébként valóban veszélyes dolog.
A ritmuszavarokat, a szívritmus felgyorsulását vagy lelassulását, a szabálytalan kamrai összehúzódásokat már többször is összefüggésbe hozták a szívrohammal, a szívkoszorúér-betegséggel, és az ezek következtében bekövetkező halálozással. Egyes tanulmányok összekötötték a kávéfogyasztással a szívproblémák előfordulásának veszélyét, különösen, ha a beteg kórtörténetében előfordult szívritmuszavar. Ilyenkor az orvos általában megtiltotta a koffein, az alkohol és a cigaretta fogyasztását.
Az új kutatások viszont egyre több bizonyítékot sorakoztatnak fel arra nézve, hogy a koffeintartalmú ételek és italok, a csokoládé, a tea és a kávé óvják is a szív és az érrendszeri egészséget. Ezek a kutatások az utóbbi időben elbizonytalanították az orvosokat az ajánlások helyességével kapcsolatban.
A legutóbbi kutatás eredményét az American Heart Association hivatalos lapjában hozták nyilvánosságra, 1388 véletlenszerűen kiválasztott résztvevőt vizsgáltak. A vizsgálatból kizárták azokat, akiknek fennálló, rendszeres szívritmuszavaruk volt. A résztvevők 61 százaléka napi egy adagnál több koffeintartalmú ételt, italt fogyasztott. A kutatók a koffeinfogyasztás után eltelt órákban sem láttak különbséget az időnként előforduló szívritmuszavarok számában, és a koffeintartalmú ételek, italok gyakoribb fogyasztása sem volt összefüggésbe hozható a rendkívüli szívverések gyakoribb előfordulásával.