MEDICINA

Őrü­let! Víz­mér­ge­zést kap­hatsz, ha túl sok vizet iszol!

Sok­szor hal­lot­tad már, hogy na­ponta más­fél-két liter víz fo­gyasz­tása egész­sé­ges. De va­ló­ban jót tesz ez a szer­ve­ze­ted­nek? Szak­ér­tők sze­rint nem fel­tét­le­nül.
  • Szerző: A

Ausztrál tudósok bebizonyították, ha hirtelen túl sok vizet iszol, kiteheted magad a vízmérgezés veszélyének, ami végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Michael Farrell, a melbourni Monash Egyetem kutatója szerint helyesen tesszük, ha csak akkor iszunk, amikor a testünknek folyadékra van szüksége. Igyunk, ha szomjasak vagyunk és ne egy előre meghatározott ütemtervet kövessünk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A felesleges ivás védekező nyelési gátlást aktivál.Ha nehezedre esik lenyelni a vizet, az azt jelenti, hogy valamilyen ellenállás jelentkezett a szervezetedben. Ha túl sok folyadékot fogyasztasz, akkor aktiválódik ugyanez a védekezési mechanizmus, de az agy felülírja ezt a gátlást.

A kísérlet során a kutatók arra kérték az alanyokat, hogy több folyadékot fogyasszanak, mint amennyit kívánnak.

A résztvevőket edzés után mérték, amikor szomjasak lettek és később, amikor többletmennyiség fogyasztására kérték őket.

Fotó: 123RF

MRI (mágneses rezonancia) vizsgálattal figyelték az agy különböző részeinek aktivitását a nyelés előtti időszakban. Az eredmények megmutatták, hogy túlivásnál háromszor nagyobb erőfeszítésbe került a nyelés.

A kutatók úgy vélik, hogy az agykéreg lépéseket tesz, hogy felülírja a nyelési gátlást, így fordulhat elő a "többletivás".

Fotó: 123RF

Ne igyál hirtelen túl sok vizet!

Voltak olyan esetek, amikor maratoni futóknak azt tanácsolták, hogy nyugodtan igyanak minél több vizet. Mégis akadtak olyanok, akik belehaltak, amikor igényük felett fogyasztottak folyadékot.

Eközben a címlapon

Ha hirtelen túl sok folyadékot iszik valaki, akkor az levertséget, hányingert, rosszabb esetben  görcsöket okozhat, sőt kómához vezet. Ha pedig nem kezelik rövid időn belül, a baj halálos kimenetelű lehet.

Ilyenkor a szervezet nem képes az elektrolitokat olyan mértékben kiválasztani, mint ahogy a víz bekerül a szervezetbe. Túlhígul a vér, és ez a többletvíz a vérben utazva eléri a sejteket és az olyan szerveket, mint például az agy. Ez pedig már az egész szervezet működését felboríthatja.

Hogyan előzhető meg a vízmérgezés?

1. Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportitalt fogyassz az elvesztett nátrium pótlására!

2. Testedzés alatt csak annyi vizet igyál, amennyit az izzadsággal elveszítesz!

3. Soha ne fogyassz óránként 8 dl folyadéknál többet.

Fotó: 123RF