MEDICINA

Óri­ási vita a tojás körül, össze­csap­tak az or­vo­sok

Egy új ku­ta­tás sze­rint a tojás nö­veli a stroke koc­ká­za­tát. A vizs­gá­lat kri­ti­ku­sai azon­ban hé­za­go­kat ta­lál­nak az ér­ve­lés­ben. Vajon kinek lehet igaza?

Egy új amerikai vizsgálat szerzői azt állítják: már napi egy tojáselfogyasztása is drámaian növeli a szívbetegség és a stroke veszélyét. A kutatók 30 000 ember adatainak elemzése során azt állapították meg, hogy azoknak a résztvevőknek az étrendjében, akiknek a koleszterinszintje veszélyesen magas volt, nagyobb valószínűséggel volt alapétel a tojás, méghozzá a sárgájával együtt. Végkövetkeztetésük pedig az, hogy naponta egy tojás elfogyasztása 18 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, míg a stroke miatt bekövetkező, idő előtti halálozásét 17 százalékkal. Napi két tojás rendszeres fogyasztása pedig akár 34 százalékkal is megemelheti a korai halál, és 27 százalékkal a szívbetegség és a stroke veszélyét.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Más kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem kellene első szóra elhagyni a tojást az étrendünkből, már csak azért sem, mert a tanulmány régi, és önbevalláson alapuló adatokra épül. Ráadásul, miután az adatokat a kutatók a teljes (minden forrásból, pl. vörös húsból és más ételekből) koleszterinbevitel mentén korrigálták, a tojásos összefüggés már nem volt tartható.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutatók általában azt javasolják, hogy figyeljünk a táplálékunk koleszterin-tartalmára, de az kérdéses, hogy ehhez a tojást kell-e elhagynunk. A „tojás kontra szívbetegség” vita már évtizedek óta dúl, és még senki nem jutott egyértelmű bizonyítékra vagy cáfolatra. Már csak azért sem, mert a táplálkozástudományi vizsgálatok kivitelezése egyáltalán nem könnyű: nehéz ellenőrizni, mit esznek az emberek, különösen, ha ezt hosszú időn át kell tenni. Ez a mostani tanulmány átfogóbbnak tűnik, mint az eddigiek, de igazi újdonsággal nem áll elő. Ráadásul a közel 30 000 résztvevővel a Northwestern University kutatói mindössze egyetlen interjút folytattak, amelynek során azt kérdezték, hogy az elmúlt ev során emlékezetük szerint hány napon ettek tojást. Így pedig a válasz is leginkább csak hozzávetőleges lehet.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Tény, hogy a tojássárgájában sok a koleszterin, és napi két tojássárgájával gyakorlatilag ki is merítettük a naponta elfogyasztásra ajánlott koleszterin- mennyiséget. Az ajánlás ugyanis legfeljebb napi 300 milligramm koleszterin. Egy tojásban 187 milligramm van, ebből 184 milligramm a sárgájában. Más kutatások szerint viszont a tojássárgájában a „jó”, HDL koleszterin van, amely épp segít a „rossz”, LDL koleszterint kitakarítani az erekből. Ráadásul a tojás tele van antioxidáns hatású E-vitaminnal. A tudósok most azon vitáznak, hogy vajon a tojáson múlik-e a túlzott koleszterin-bevitel, vagy inkább általában, az összes elfogyasztott koleszterinre, valamint az életmódra (a dohányzásra, a mozgásra, a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzésére) kell odafigyelni, és nem a tojást kipécézni.

Forrás: Daily Mail