TÜZELŐÁLLÁS

Le­sújtó ada­tok, ti­zen­éves fo­cis­tá­ink kal­lód­nak el Eu­ró­pá­ban

Pa­u­noch Péter sze­rint az el­múlt évek ered­mény­te­len­sége ne­he­zen vál­toz­tatja meg a fi­a­ta­lok hoz­záál­lá­sát.
  • Szerző: HBK

A svájci Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) kiadott egy friss kutatást, miszerint a magyar focisták átlagosan 20,6 évesen mennek ki külföldre. A világon ezzel az ötödik, Európában pedig a harmadik helyen állunk, ami azt jelenti, hogy a fiatal focistáink nem akarnak itthon játszani.

Filkor Attila (balra) nem tudott nagy karriert befutni
Filkor Attila (balra) nem tudott nagy karriert befutni
Fotó: MTI

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) rá is érzett erre a problémára, próbálja a klubokat arra ösztönözni, hogy minél több fiatal tehetséget küldjenek pályára. Erre szolgál a légiósok számát korlátozó intézkedés, aminek a betartásával több pénzhez is juthat egy csapat.

Paunoch Péter menedzser szerint a fiatalok az álmuk miatt szerződnek külföldre.

„Az elmúlt 20 év eredménytelensége a magyar labdarúgásban egyik napról a másikra nagyon nehezen változtatja meg a fiatalok hozzáállását, akik egy álmot kergetnek, amiben a szülők támogatják őket” – mondta a -nak a Center Sport Kft. tulajdonosa, Paunoch Péter, aki hozzátette, ha külföldön nem is, onnan hazatérve még erősségei lehetnek a magyar futballnak.

„Ott van például Vass Ádám, Holman Dávid. Mi nem feltétlenül ajánljuk minden gyereknek, hogy külföldre kacsintgasson, sok esetben meghatározóbb szerephez juthatnak itthon. Egy 16 éves gyereknek nem könnyű itthon hagynia a barátait, a családját, hogy egy vadidegen környezetben új élete kezdjen. Ha nem alkalmas erre a személyisége, akkor inkább csak ártunk neki, mint segítünk” – tette hozzá Paunoch, aki könyvet is írt ezzel a témakörrel kapcsolatban Mi a Pálya? címmel.

A fiatalon külföldre igazolt magyar focisták az utóbbi években nem jártak túl nagy sikerrel, csak Gulácsi Péternek (RB Leipzig) és Szalai Ádámnak (Hoffenheim) sikerült megragadnia egy topligás csapatban. Negatív példából sajnos több akad, elég csak Filkor Attila, Novothny Soma, Koman Vladimir vagy Németh Krisztián nevét megemlíteni.

Eközben a címlapon