LEHÚZÁS

Óri­ási át­ve­rés: rej­té­lyes hí­vá­sok Af­ri­ká­ból!

Meg­csör­ren a te­le­fon, majd egy csen­ge­tés után el­hall­gat, csak a nem fo­ga­dott hívás jel­zése marad a ké­szü­lék ki­jel­ző­jén. Ha + 235-ös, vagy 238-as szám­ról hív­nak, ne vedd fel, ne hívd vissza. Fél Ma­gyar­or­szá­got hív­ták már min­den­féle tá­voli, eg­zo­ti­kus or­szág­ból.
  • Szerző: T.D.

Sokunkkal megesett már, hogy megcsörrent a telefonunk, és utána megszakadt a vonal. Ilyenkor a gyanútlan fél sokszor visszahívja a kijelzett számot, ami egy afrikai szolgáltatóhoz kapcsolódik. Ez percenként 500 forintunkba is kerülhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
"A csalók percenként 150 és 400 forint között kereshetnek, ami elég szép pénz, ha naponta több száz visszahívást kapnak."
Vigyázz, kit hívsz vissza (Fotó: lifechart.de)
Vigyázz, kit hívsz vissza (Fotó: lifechart.de)

Na de, hogy működik?

Bárki vehet bármilyen telefonszámot az interneten, jelen esetben afrikait.

 A csalók elérik a megcsörgetéssel, hogy visszahívják őket.

A visszahívás során kialakul egy nemzetközi vonal a szolgáltatók között, akik közvetítik a hívást a célországba. Ez Afrika esetében 4-5 különböző szolgáltatót is igénybe vehet, akik mind rárakják a közvetítésért a maguk 50 forintos hasznát.

A célországban a szolgáltató levesz 180 forintot, amiért továbbította a hívást az interneten beszerzett szám tulajdonosához.

A csaló olyan szerződéssel vette meg a szolgáltatótól a számot, hogy a bejövő nemzetközi hívásokból részesedét kap. Ha emelt díjas számot választ, ez a részesedés még nagyobb lehet.

Eközben a címlapon
Trükk a trükkben, hogy sokszor, miután felvették a telefont, továbbra is a kicsöngés hangja szól, így akár több percnyi hívásdíjat is bezsebelhetnek.

Soha ne hívjunk vissza plusz kétszázharminc-akárhánnyal kezdődő telefonszámot!