MAMAKLUB

Óriási a vita: hány évesen lehet először egyedül otthon hagyni egy gyereket?

A legtöbb szülőt rémülettel tölti el a gondolat, hogy egyedül hagyja otthon a csemetéjét. Vajon mikortól lehet egyáltalán komolyan fontolóra venni ezt e lehetőséget?
  • Szerző: Ripost

Nagyon hasznos szabályrendszerről ír egy amerikai blogger a saját oldalán: szerinte egyrészt figyelembe kell venni, milyen biztonságos a környék, ahol laktok, és azt, hogy maga a gyerek mennyire érzi magát biztonságban egyedül. Szintén fontos körülmény, hogy korához képest mennyire megbízható és higgadt.

A legkorábbi időpont, amikor a gyerek egyedül maradhat otthon, a szakértő szerint 8 év, ilyenkor is csak legfeljebb nappal vagy kora este, és legfeljebb másfél óráról lehet szó, egészen a gyerek 10 éves koráig.

8 évesnél kisebb gyereket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni a lakásban!

A 11-13 éves gyerekeket már 3 órára is otthon lehet hagyni, de ilyenkor sem késő este. 13 és 15 év között az időtartam kibővül, de az egyedül töltött éjszaka még korai lenne. A 16-17 évesek viszont akár már 2 egymást követő éjszakára is felügyelet nélkül hagyhatók az üres szülői házban.

A biztonság érdekében jó, ha már a legkisebbek is tudják a szüleik teljes nevét, a lakcímüket és a szüleik telefonszámát. Legyen kint jól látható helyen a vész esetén tárcsázandó telefonszámok listája. Jó, ha a szomszédok is tudják, hogy a gyerek egyedül van otthon, és nem árt többször hazatelefonálni.

Már a nyolcéveseknek is meg kell tanítani, hogyan zárják be az ajtót és az ablakokat, és azt is, hogy csak a szüleik engedélyével mehetnek át másokhoz, a szomszédokat is beleértve.

Hasznos, ha kijelölünk viszont egy megbízható szomszédot, akihez a gyerek átszaladhat, ha veszélyben érzi magát. És persze azt is tudniuk kell, hogy mit tehetnek és mit nem tehetnek, ha a szülők nincsenek otthon. Elsősorban a konyhai biztonság alapvető szabályait célszerű ismerniük.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?