KÜLFÖLD

Orbán Vik­tor presz­tí­zsét nö­veli a wa­shing­toni ta­lál­kozó

Meg­kér­dez­ték Steve Ban­nont, az ame­ri­kai elnök ko­rábbi fő­ta­nács­adó­ját, mit gon­dol arról, hogy hét­főn, 14 év után ismét a leg­ma­ga­sabb szin­te­ken tár­gyal az ame­ri­kai és a ma­gyar ve­ze­tés.

A Politico hosszas cikkben foglalkozik azzal, hogy hétfőn Washingtonban fogadja Orbán Viktort Donald Trump amerikai elnök. Ezzel kapcsolatban több szakértőt is megkérdezett a lap, többek között Steve Bannont, Trump korábbi főtanácsadóját, aki azt mondta, hogy Trump mindig is figyelemmel kísérte Orbánt.

Orbán presztízsét növeli, hogy Donald Trump ma találkozik vele

– fogalmazott Steve Bannon.

Elmondta, hogy a korábbi amerikai elnök, Barack Obama regnálása alatt feszült és rideg volt a viszony a két ország vezetése között, azonban Trump mindig is figyelemmel kísérte a magyar kormányfőt.

Steve Bannon szerint több fontos lépés vezetett ahhoz, hogy ma létrejöhet a csúcstalálkozó. Példaként említette, hogy Kína egyre nagyobb befolyást szerzett Európában, valamint azt, hogy Trump egyik legrégebbi barátját, Orbán Viktor nagy tisztelőjét, David Cornsteint kérte fel a magyar nagyköveti tisztségre. Fontos volt még, hogy Rex Tillersont Mike Pompeo váltotta az amerikai külügyminiszteri poszton, aki sokkal nyíltabb Magyarország felé:

Tillerson nem volt nyitott, továbbra is blokkolta Orbánt. Pompeo alatt ez teljesen megváltozott.

Eközben a címlapon