KÜLFÖLD

Orbán Vik­tor: Meg­erő­sí­tet­tük a szö­vet­ségi kap­cso­la­to­kat az Egye­sült Ál­la­mok­kal

A Do­nald Trump ame­ri­kai el­nök­kel tar­tott ta­lál­ko­zón szá­mos fon­tos te­rü­le­ten meg­erő­sí­tet­ték a szö­vet­sé­gesi kap­cso­la­to­kat - je­len­tette ki Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök hét­főn Washing­ton­ban, mi­u­tán a Fehér Ház­ban az ame­ri­kai elnök meg­hí­vá­sára mun­ka­meg­be­szé­lést tar­tott Trump­pal.
  • Szerző: RIPOST

A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen.

"Éreztem a különbséget, (...) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül" - fogalmazott.

Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében - szögezte le Orbán Viktor.

A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott. A megbeszélésen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A szűk körű megbeszélést az amerikai és a magyar küldöttség plenáris tanácskozása követte.

A washingtoni találkozón Trump azt mondta, hogy Orbán Viktor jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében. Méltatta Magyarország érdemeit NATO-tagként és azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a kormány tesz az illegális migráció ellen.
Eközben a címlapon