HARCÉL

Orbán Vik­tor: Küld­jünk üze­ne­tet Brüsszel­nek, a ma­gya­rok vál­to­zást akar­nak

Az eu­ró­pai par­la­menti vá­lasz­tá­son erős üze­ne­tet kell kül­deni Brüsszelbe arról, hogy "vál­to­zást aka­runk, egy olyan Eu­ró­pát sze­ret­nénk, amely meg­védi a ha­tá­rait ten­ge­ren és szá­raz­föl­dön" - je­len­tette ki Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök pén­te­ken a Kos­suth rádió Jó reg­gelt, Ma­gyar­or­szág! című mű­so­rá­ban.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor a rádióinterjúban azt is elmondta, hogy

olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt.

A kormányfő hozzátette: létezik egy - pénzzel jól kitömött, például politikusokból, újságírókból, elemzőkből álló - "liberális maffia", amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni.

Európát megvédő vezetőkre van szükség

Amikor pedig kiderül - mondta -, hogy mégis van mit tenni, mert Magyarország megállította a migrációt a szárazföldön, Matteo Salvini olasz belügyminiszter a tengeren, Donald Trump amerikai elnök pedig falépítés mellett döntött, akkor "ezeket az embereket elkezdik gyűlölni".

Az EP-választás arról szól, hogy elfogadjuk vagy kitörünk abból a gondolkodási keretből, amelyet megpróbálnak ránk erőltetni  

- hangsúlyozta Orbán Viktor, kijelentve: Európát megvédő vezetőkre van szükség, mert Európa az európai, Magyarország pedig a magyar emberek otthona.

A választás után egyből tárgyalások kezdődnek

Arra a felvetésre, hogy miután Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet nem támogatja, van-e olyan jelölt, akit tud támogatni, azt felelte: "majd lesz, a választás után". "Meglátjuk, melyik országban mely politikai szereplő milyen mértékű támogatást kapott", és már két nappal a választás után megkezdődnek a tárgyalások a leendő európai vezetők kiválasztásáról - közölte.

Brüsszel nem ad hozzájárulást a babaváró programnak

A babaváró támogatás ügyében a miniszterelnök álságosnak nevezte a tiltott állami támogatás vádját, mertamikor migránskártyákat kell adni, akkor persze nincs ilyen probléma.

Eközben a címlapon

Véleménye szerint a helyzet abból fakad, hogy

akik a migrációval akarják megoldani az európai népesedési problémát, azok ellenszenvvel viseltetnek a családpolitika iránt

és ez fordítva is így van: akik családpolitikával akarják megoldani a gondokat, ellenszenvvel tekintenek a migrációra.

Kifejtette: Magyarország a babaváró program biztonsága érdekében azt kérte Brüsszeltől, adjon előzetes jóváhagyást azt elkerülendő, hogy a bevezetés után az Európai Bizottság jogi eljárást indítson. Ezt az előzetes hozzájárulást nem akarják megadni - mondta.

GDP: mindig 2%-kal az EU-átlag felett

Az első negyedéves, 5,3 százalékos GDP-növekedési adatot a kormányfő úgy kommentálta: a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés legyen mindig 2 százalékkal magasabb az európai uniós átlagnál. Ez ugyanis azt jelenti,

Magyarország versenyképesebb az európai versenytársainál, és ezen múlik a jövőnk.

Az erős nemzetállamok közösségében hiszünk

Orbán Viktor a sokat emlegetett mondatról, amelyben Donald Trump ikertestvérének nevezte a magyar miniszterelnököt, azt mondta:

Többen is vagyunk.

Az "ikrek" közé sorolta azokat az állam-és kormányfőket, minisztereket, akik azonosan gondolkodnak országuk jövőjéről, akik számára első a saját nemzetük. Az Egyesült Államok mellett ilyen például Izrael, Olaszország, Lengyelország, India, és természetesen Magyarország is.

A brüsszeli liberális, baloldali bürokraták egyfajta világkormányban gondolkodnak, mi az erős nemzetállamok közösségében hiszünk. Az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésekről Orbán Viktor elmondta, hogy a legfontosabb a jövőről szóló konzultáció volt, ami egészen gyakorlati megoldásokat jelent, hiszen Trump elnök az üzleti világból érkezett, ahol nincs helye a mellébeszélésnek. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy Donald Trump pontosan ismerte az amerikai-magyar üzleti kapcsolatokat, a kereskedelmi adatokat, de a magyar adórendszert is.

Hagyták lerohadni a magyar hadsereget

A katonai együttműködés ügyében Orbán Viktor elmondta: jelenleg zajlik a modern magyar hadsereg építése, 2010 előtt ugyanis "hagyták lerohadni". A haderőépítésnek pedig van olyan része - folytatta -, amelyben Magyarország számít az Egyesült Államokra, ilyen például az úgynevezett kritikus infrastruktúra megvédésének képessége, amely most még nem teljes, közép-hatótávolságú légvédelmi rakéták kellenek. Az ezek beszerzéséhez szükséges jogi folyamat jó ütemben halad - közölte.