KÜLFÖLD

Fon­tos be­je­len­tést tett Orbán Vik­tor

Ha­ma­ro­san alá­ír­hat­ják a Bu­da­pest-Belg­rád-vas­út­vo­nal kor­sze­rű­sí­té­sére vo­nat­kozó épí­tési szer­ző­dé­se­ket - kö­zölte Orbán Vik­tor pén­te­ken a Kína-Közép-Kelet-Eu­rópa (KKE) együtt­mű­kö­dés Dub­rov­nik­ban zajló csúcs­ta­lál­ko­zó­ján.
  • Szerző: MTI

A kormányfő kifejtette: tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra, meggyőződése, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési formátum megtartása valódi európai érdeket szolgál.

A közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a "kölcsönös tisztelet" az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak,

és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is.

Miniszterelnökök találkozása: Orbán Viktor és Li Ko-csiang
Miniszterelnökök találkozása: Orbán Viktor és Li Ko-csiang

Jelezte továbbá, hogy idén ünneplik a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.

A Belgrád-Budapest közötti vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy

a régió legerőteljesebb infrastrukturális beruházása kínai pénzügyi és technikai hozzájárulással valósul meg.

Ez a "folyosó" kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között. A program a szabadkereskedelmet előmozdító Egy övezet, egy út kezdeményezés integrált része.

Reményét fejezte ki, hogy olyan további programok is megvalósulhatnak, mint például a Budapest és Bukarest közötti, nagy sebességű vasúti összeköttetés.

Eközben a címlapon

A miniszterelnök beszédében szólt a közép-európai régióba utazó kínai turisták számának jelentős növekedéséről, valamint a kínai nyelv tanulási lehetőségének bővüléséről.