RIPOSTER

Orbán Vik­tor: Ha kul­tú­rán­kat ve­szély fe­nye­geti, ak­ci­óba lé­pünk

Egy nép és egy ci­vi­li­zá­ció iden­ti­tása leg­in­kább a kul­tú­rá­ban tük­rö­ző­dik és össz­pon­to­sul - mondta Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök az Or­szá­gos Mú­ze­umi Res­ta­u­rá­lási és Rak­tá­ro­zási Köz­pont épü­le­té­nek át­adá­sán.
  • Szerző: MTI

"Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget" - hangsúlyozta, majd kiemelte:

amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, "azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk".

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a "vészcsengő" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét.

Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha – mondta az épület átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Hozzátette: olyan korszerű őrzőhely létesült három múzeum több tízezer műtárgyának, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.

Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

A mű leleplezésének pillanatáról egy videó már felkerült a miniszterelnök Facebook-oldalára:

Eközben a címlapon