KÜLFÖLD

Orbán Vik­tor: Csak a Fi­desz-KDNP al­kal­mas

Csak a Fi­desz-KDNP al­kal­mas arra, hogy kellő súllyal, ko­moly­ság­gal kép­vi­selje Ma­gyar­or­szá­got a nem­zet­közi szín­té­ren, hogy ki­áll­jon a ma­gya­ro­kért Brüsszel­ben - je­len­tette ki Orbán Vik­tor.
  • Szerző: MTI

A miniszterelnök hétfőn Szabadkán, a Városháza dísztermében tartott európai parlamenti választási kampányrendezvényen szimbolikusnak nevezte, hogy az első ilyen eseményt Szabadkán tartja.

Orbán Viktor szerint lassan az egész Kárpát-medencében megfogalmazódik az az érzés, hogy

a magyarok hiába élnek 7-8 ország területén, mégis összetartoznak,

ami nemcsak történelmi tény, hanem feladat, kihívás a jövőre nézve.

Orbán Viktor közölte: a múltban kevesen gondolták volna, hogy Magyarország olyan anyaországgá válik, amely minden fórumon, a legerősebb országokkal szemben is képes kiállni a határon túl élő magyarokért.

Azt a magyarországi pártot pedig, amely szerint még szavazati jogot és kettős állampolgárságot sem kellene adni a határon túli magyaroknak, leszavazzák a választók. Beszédében megerősítette Szerbia európai uniós csatlakozásának támogatását. Közölte, hisz abban, hogy Szerbia hamarabb tagja lesz az EU-nak, mint azt sokan gondolják, ami a szerbeknek, a szerbiai magyaroknak és az EU-nak is érdeke.

Arról is szólt, hogy az anyaország segítségével a Vajdaság is képes lesz az elvándorlás megállítására. Ha a tervek valóra válnak, elérhető, hogy az elvándorlás mértéke lassuljon, aztán meg is forduljon a Vajdaságban.

Eközben a címlapon

Magyarországon már kevesebben mennek külföldre munkát vállalni, mint amennyien visszajönnek - mutatott rá a kormányfő, megjegyezve, hogy várakozása szerint

a következő három évben ez a folyamat még látványosabb lesz, és megindul a nagyarányú visszaáramlás.

Beszédét azzal zárta, hogy mind Magyarországon, mind Szerbiában adott a politikai stabilitás, így ha most megragadják a lehetőségeket, a következő 3-4 évben 8-10 év munkáját is el lehet végezni.