INSIDER

Orbán Vik­tor: El akar­ják venni Ma­gyar­or­szág­tól a ha­tár­őri­zet jogát

A mi­nisz­ter­el­nök a Kos­suth rá­di­ó­ban ki­je­len­tette: ha­zánk a mig­rá­ci­ó­val szem­beni el­len­ál­lás jel­ké­pévé vált. Hang­sú­lyo­san szólt arról, hogy az úgy­ne­ve­zett pe­rem­or­szá­gok­tól Brüs­szel el akarja venni az ön­álló ha­tár­vé­de­lem jogát, annak döntő része a Fron­tex­hez ke­rülne, ami azzal járna, hogy be­en­ged­nék a mig­rán­so­kat.
  • Szerző: F.G.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt: az új terv az, hogy ha már Magyarországot nem lehet rászorítani arra, hogy beengedje a migránsokat, akkor el kell tőlünk venni a határvédelem jogát. „El akarják tőlünk venni a kapukulcsot” – fogalmazott.

Elfogult vagyok, mert én jelen voltam, a külső megfigyelőkkel ellentétben a bőrömön tapasztaltam, hogy hogyan állnak a dolgok – kommentálta a magyar miniszterelnök a Kossuth rádióban azt, hogy az Amnesty International történelmi napnak nevezte a Sargentini-jelentésről szóló szavazás napját.

EZT OLVASTAD MÁR?
Amit a magyar emberek láttak kedden és szerdán, az volt a múlt, az Európai Parlamentet kellő tisztelettel, de kifutó kollekciónak kell tekinteni, mert májusban távoznak, és új képviselőket választanak az emberek

– szögezte le.

Orbán Viktor egyértelműnek nevezte, hogy az EP-ben bevándorláspárti többség van, céljuk, hogy népességcsere történjen, az EU problémájára úgy akarnak válaszolni, hogy bevándorlókontinenssé teszik Európát. Úgy fogalmazott: a mi hazánk a migránsútvonal közepén van, a délről feláramló migránsok csak rajtunk keresztül juthatnak be az EU-ba, ezért nekünk kellett nemet mondani. Mi azt mondtuk, hogy meg kell állítani őket, meg is állítottunk, és hazánk a migrációval szembeni ellenállás jelképévé vált.

Elvennék tőlünk a határőrizetet

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: „volt már ilyen, azt úgy hívták, hogy Tavares-jelentés”, amely akkor született, amikor Magyarország hazaküldte a multikat. Azt a jelentést – mondta a miniszterelnök – elfogadta az EU.

„Most pedig a szöget keressük, amelynek ki kell bújni a zsákból”, a „szög” pedig az, hogy Angela Merkel Macronnal való találkozása után ultimátumot intézett EU-hoz, miszerint át kell adni a határőrizet egy részét Brüsszelnek.

Eközben a címlapon

„A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rászorítani arra, hogy beengedjék a migránsokat, akkor el kell tőlünk venni a határvédelem jogát.

Nem kevesebbet akarnak, mint hogy a magyar fiaink, rendőrök és katonák helyett, akik védik a határt, akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat küldjenek ide Brüsszelből. És ne legyenek illúzióink: be fogják engedni a migránsokat”

– mondta, hozzátéve, a következő csata neve: Ki fogja megvédeni Magyarországot?

Hazánk reagált a vádakra

Orbán Viktor Judith Sargentini azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a magyar kormány nem tudott érdemben reagálni a jelentésbe foglalt vádakra, azt mondta: beadásra került egy több mint száz oldalas dokumentum, amely észrevételeket tartalmaz a jelentéssel kapcsolatban.

A dokumentumban harminchét olyan pont van, amely nyilvánvalóan ténybeli tévedés – fűzte hozzá.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a bevándorlásról szóló küzdelem a meghatározó, mert ez dönti el az EU jövőjét. „Vannak bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek. Bevándorláspárti az EP-ben ülők nagy része, a baloldali magyar képviselők is” – mondta.

A jobboldalon a kormányfő szerint megosztó a helyzet, ott van a konzervatív és a radikális frakció – ők is hazánk mellett szavaztak. „Ők a saját sorsukról szavaztak, és ezzel a bevándorlásellenes Magyarországot támogatták” – mondta.

A miniszterelnök elmondta: hétfőn tartanak kormányülést az EU-s ügyekkel kapcsolatban, ekkor kerül meghatározásra, hogy milyen jogi lépéseket tesz a jelentéssel és a szavazással kapcsolatban Magyarország.