KÜLFÖLD

Orbán Vik­tor: csak olyan ve­ze­tő­ket tu­dunk tá­mo­gatni, akik be­ván­dor­lás­el­le­ne­sek

Csak olyan do­ku­men­tu­mot tu­dunk tá­mo­gatni, ami egy­ér­tel­műen be­ván­dor­lás­el­le­nes, és olyan ve­ze­tő­ket tu­dunk tá­mo­gatni, akik be­ván­dor­lás­el­le­ne­sek, mondta a V4NA-nak és a ma­gyar HírTV-nek Nagy­sze­ben­ben az EU-csú­csot kö­ve­tően Orbán Vik­tor.

A miniszterelnök a nagyszebeni találkozást követően azt mondta: "Ez egyfelől egy ünnepnap az európai naptárban, és mindenki, aki az Európai Unió tagja, úgy gondolja, hogy jó üzletet csinált, amikor belépett. Ugyanakkor senki sem elégedett teljesen. Sem azok, akik beengedték az újakat, sem azok, akik újként léptek be.”

Úgy fogalmazott, „Abban mindenki egyetért, hogy változásokra van szükség, ugyanakkor nem azt akartuk megbeszélni, hogy végül is mik legyenek ezek a változások. Azt viszont nem tehetjük meg, hogy hamarabb döntünk a változásokról, minthogy a választópolgárok leadták volna a voksaikat. Mert mégiscsak demokráciában élünk, meg kell várni az ő döntésüket.”

Orbán Viktor szerint Nagyszebenben inkább mindenki szándék nyilatkozatokat tett és mondott, tudomásul véve, hogy majd a választói döntések ismeretében június vége fele próbálnak összerakni egy olyan dokumentumot, ami tartalmazza az unió jövőjéről szóló legfontosabb állításokat. „Én a magyar álláspontot minden kérdésben határozottan képviseltem” - tette hozzá.

Kiemelte: a V4-ek folyamatosan tárgyalnak arról, hogy milyen irányban kellene haladnia az uniónak. „Semelyik fontosabb régió nem maradhat képviselet nélkül, és Közép-Európa egy nagy régió, a közepében pedig ott vannak a V4-ek. Ezért érthető hogy folyamatosan tárgyalnak arról, hogy milyen irányban kellene haladnia az uniónak, milyen személyi rendszerben kellene haladnia az uniónak. Zajlanak erről még az egyeztetések. Ma annyit lehet ez ügyben mondani, hogy

csak olyan dokumentumot tudunk támogatni, ami egyértelműen bevándorlásellenes, és olyan vezetőket tudunk támogatni, akik bevándorlásellenesek. Ez a magyar álláspont, de közép-európai álláspont is egyben”

- hangsúlyozta nyilatkozatában a miniszterelnök.