HŰHA

55 év után ki­de­rült, így lett Omega Kó­bo­rék ban­dája

Fél év­szá­zad után vissza­tért leg­első kon­certje hely­szí­nére a ma­gyar rock­tör­té­ne­lem leg­si­ke­re­sebb ze­ne­kara, az Omega.

A Kossuth-díjas együttesből sajnos már nem lehetett ott az egyik alapító, Laux József, aki osztálytársával, Kóbor Jánossal, a gimnázium harmadik osztályában találta ki, hogy álljanak össze egy zenekarrá.Csatlakozott hozzájuk Benkő László, Kovacsics András, Künsztler Tamás, Varsányi Gergely, így lett teljes a csapat. Első koncertjük az akkori Vár klubban volt.

Fotó: Szabolcs László
EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Amikor odaértünk, láttuk, hogy az van kiírva, ma este az Omega játszik – emlékezett vissza Kóbor János. – Azt hittük, akkor a mi fellépésünk le van fújva. Aztán a portás mondta, hogy az Omega ti vagytok. Ő adta nekünk ezt a nevet, állítólag egy doboz falára volt írva. Akkor még külföldi együttesek slágereit játszottuk.”

A banda pályája onnantól üstökösként ívelt felfelé. Európában csak Oroszországban és Albániában nem játszottak, és ők voltak az elsők, akik a keleti országok zenekarai közül felléphettek az Egyesült Királyságban. A hazai kis- és nagylemez eladásuk 10-15 millió példány, amit már nem képes egy magyar zenekar sem megdönteni.

„Hogy tudtuk-e, hogy ötvenöt év után még mindig aktívak leszünk? Dehogy, akkoriban még öt napra előre sem tudtunk tervezni - nevetett Kóbor János. – De nagyon jó érzés, és úgy vagyunk vele, ha Mick Jagger még bírja, akkor mi is bírjuk. Most jött ki az új CD-nk, a Volt egyszer egy vadkelet, ami elsősorban Németországban jelenik meg, de korlátozott számban itthon is kapható. És Lengyelországban már elindult a jubileumi koncertsorozatunk, aminek a tetejére, december 28-án az Arénában, hazai közönség előtt kerül fel majd az i-re a pont.”