LEHÚZÁS

Ol­csóbb lesz a ser­tés­hús? Ál­mo­dik a nyo­mor!

A na­pok­ban je­len­tet­ték be, hogy csök­ken­tik a ser­tés­ter­mé­kek áfá­ját, mi­ál­tal ol­csóbb lehet a hús! Ennek min­denki na­gyon örül. Most pedig el­kezd­ték szor­tí­rozni, hogy a ser­tés mely ré­sze­ire nem vo­nat­ko­zik a csök­ken­tés! A ke­res­ke­dők egyre job­ban örül­nek! Mi meg csak né­zünk!

Január 2-án 17,3 százalékkal kellene olcsóbbnak lenniük a sertéshúsoknak, mint december 31-én voltakelméletben. A gyakorlatban azonban ez aligha lesz így. Egyrészt nem az összes, disznóból készült termék ára fog csökkenni: a felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek (pl. máj) továbbra is 27 százalékos áfát kell tartalmazzanak, de a zsírszalonna és a sertésmáj sem lesz olcsóbb jövőre. A nyers sertéshúsnál sem tizedszázalékra pontosan fog megjelenni a január 1-jei áfacsökkentés hatása. Azt egyelőre senki sem meri megmondani, hogy az adóteher 22 százalékpontos mérsékléséből mennyit adnak át a kereskedők a fogyasztóknak - írja a Világgazdaság.

A kereskedők örülnek, mert lesz mit zsebre tenni...
A kereskedők örülnek, mert lesz mit zsebre tenni...
Fotó: 123RF
EZT OLVASTAD MÁR?

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei szerint: „A piaci verseny miatt attól a sertéstőkehúst értékesítő vállalkozótól, amelyik nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd.”

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke biztos abban, hogy a sertéshús ára jelentősen mérséklődni fog jövőre az intézkedés nyomán.

A kereskedők közötti verseny kikényszeríti az árcsökkentést – hangsúlyozta ő is, hozzátéve: azt elképzelhetőnek tartja, hogy néhány százalékot „lenyelnek” egyes kereskedők. 

Viszont több vágási melléktermék maradt a 27 százalékos körben, ami az adóztatásban a farkat, a fejet és annak részeit (vagyis a fület és a nyelvet is), valamint a vesét, a tüdőt, a szívet, a velőt és a lábat is jelenti.

Ez utóbbinál kérdéses lehet, hogy a csülök vagy a köröm hová tartozik: ha sertéslábként vágási melléktermékként értelmezik ezeket, akkor 27 százalék lesz az áfájuk januártól, ám ha sima csontos húsként – ahogyan azt most is teszi a piac több szereplője –, akkor 5 százalék. Az viszont biztos, hogy a zsírszalonna a magasabb terhet kapja, míg a húsos szalonnák (toka, császár, hasaalja) a kedvezményes kulcsot.

A lényeg, hogy a nagy csinnadrattával bejelentett áfacsökkentés, nem fog eget verő árcsökkenést hozni. Ráadásul szinte csak a húst érinti. és azt sem biztos...

Forrás : vg.hu

Eközben a címlapon