INSIDER

Olcsó, de ha­lá­los lehet a tinik ká­bító kok­télja

Újra sok­kol a klasszi­kus mix: nyug­ta­tót és al­ko­holt ke­ver­nek a fi­a­ta­lok, hogy bó­dult­sá­got ér­je­nek el. Arra fi­gyel­mez­tet­nek a ma­gyar szak­em­be­rek, hogy nem­csak a hatás, de a ve­szély is ha­sonló, mint a drog­nál...
  • Szerző: Ripost

Már nem csak alkoholt, nyugtatót is vetetnek a tinédzserek a felnőttekkel! Igaz, hogy a gyógyszerek és a pia kombinációja ütős, ugyanakkor kiszámíthatatlan hatást válthat ki, különösen egy fiatal szervezetben. Ám úgy tűnik, a brit fiatalokat csak a kábulat érdekli: annyira rákaptak a kábító koktélra, hogy a szigetországban hiánycikk lett a Xanax. Bár Magyarországon egyelőre nem ölt ilyen méreteket a jelenség, a probléma itthon sem ismeretlen.

Ahhoz, hogy megértsük a dologban rejlő veszélyt, tisztában kell lennünk azzal, hogy a Xanaxot alkohollal keverő fiataloknál eltűnnek a szorongások, és sokkal vagányabbnak, bátrabbnak és vidámabbnak érzik magukat. Ám a szertől szinte élőhalottá válnak, ahogy a súlyos következményekkel is csak később szembesülnek.

EZT OLVASTAD MÁR?
Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
A szer hatása egyénenként változik, ezért kiszámíthatatlan. Már kis mennyiségben is légzés- és keringési zavart okozhat

– hívja fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

Így szerzik be a kamaszok

Sokan partidrogként használják a fillérekért beszerezhető összetevőjű kábító koktélt. Ám a hétvégi mix idővel a hétköznapok részévé válhat. "Bár nyugtatót csak receptre adnak a gyógyszertárban, azt pedig az orvosok nagy része kizárólag ideggyógyász javaslatára ír fel a fiataloknak, nem ritka, hogy az unokák a nagymamának felírt gyógyszerkészletből tankolnak fel. Vagy keresnek egy könnyen befolyásolható rokont, akit egy hihető indokkal rávesznek, írasson fel nekik is nyugtatót. S bizony az is előfordul, hogy megpróbálják lefizetni az orvost" – meséli Bense doktor. Becslései szerint a tizenévesek 70 százaléka kipróbálja ezt az elegyet, 10-15 százalék pedig rendszeresen kombinálja a nyugtatót az alkohollal.

Nagyon könnyen kialakulhat a függőség, a kábító koktélról pedig nehéz lejönni

– hangsúlyozza.

Arról, hogy mit mond a veszélyről dr. Zacher Gábor toxikológus, és mit tehetnek a szülők, a Ripost hétfői számában olvashatsz.