KÜLFÖLD

Az élre tört Matteo Salvini, Macron kezdhet rettegni

A Cor­ri­ere della Sera című olasz na­pi­lap­ban meg­je­lent fel­mé­rés sze­rint az olasz bel­ügy­mi­nisz­ter pártja meg­dup­lázta tá­mo­ga­tott­sá­gát a már­ci­usi vá­lasz­tá­sok óta.
  • Szerző: wm

Megközelítette a 34 százalékot a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárt támogatottsága, amely így maga mögé utasította a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból. A Salvini vezette jobboldali erő jelenlegi támogatottsága 33,8 százalékra tehető. A Liga a március eleji olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta fokozatosan növelte táborát, főleg azóta, hogy az M5S-szel közös kormányt alakított.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter
Matteo Salvini olasz belügyminiszter
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elemzők a Liga sikerét egyértelműen Matteo Salvininek tulajdonítják, aki a kormány belügyminisztereként mindennapos szereplővé vált az olasz belpolitikában az általa meghirdetett, majd bevezetett migrációs intézkedésekkel. Salvinitámogatottságát erősíti állandó jelenléte is az internetes közösségi oldalakon.A mérések szerint a Liga mindenekelőtt a többi jobboldali és jobbközép párt szavazóit állította maga mellé, valamint az M5S csalódott választóit. Az olasz belügyi tárca vezetője az európai politika meghatározó szereplőjévé is előlépett, amikor ellenállást hirdetett Emmanuel Macron francia elnök politikája ellen. 

A felmérési adatok a két olasz kormánypárt szoros versenyét vetítik előre a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra.