INSIDER

Olaszliszkai lincselés: 10 év után váratlan fordulat az ügyben

A végrehajtó meglepő kéréssel fordult az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos családjához. A kérésen mindannyian meglepődtek...
  • Szerző: Ripost

Közel tíz év után végre hozzájuthatnak kártérítésük egy részéhez az olaszliszkai lincselés károsultjai. A végrehajtó ugyanis elkérte a számlaszámukat, ami az ügyvédjük szerint azt jelenti: a 46 millió forint egy része megérkezik. Épp a hét végén emlékeztek meg a brutálisan meggyilkolt Szögi Lajosról a tragédia 12. évfordulóján.

Az emlékezők Tiszavasváriban gyülekeztek, ahogy minden évben, s innen indult el autóval azon a 2006. október 15-i végzetes napon a földrajz–biológia szakos tanár két kislányával, Emesével és Zsófival Vámosújfalu felé. Soha nem jutottak el oda, mert Olaszliszkán egy 11 éves kislány átszaladt szabályosan közlekedő autója előtt, majd elesett az árokparton. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, annak rokonai rátámadtak. Először az autónak rontottak neki: kirángatták a férfit a kocsiból, majd két kislánya szeme láttára agyonverték. 2009 novemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerősen mind a nyolc elkövetőt elítélte: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében. Egy évvel később 46 millió forint kártérítést ítéltek meg a családnak, amelyre nagy szükségük is volt: Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak. A legnagyobb lányuk egyetemre járt, később a középső is továbbtanult, a legkisebb lány pedig még most középiskolás.

Hiába ítéltek meg nekik ennyi pénzt, egy fillért sem kaptak, mert miután a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok – fejtegette dr. Helmeczy László a Blikknek.

Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag nincstelenek, nem is számított senki sem arra, hogy a család valaha is egy fillért lát tőlük. A végrehajtó kérése így nagy meglepetés volt mindenkinek, most már csak az a kérdés, mekkora az összeg, amit utal majd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?