DIÉTA

Liszt­men­tes, olasz cso­ki­torta: ilyen fi­no­mat még nem ettél

Az ola­szok aztán tud­ják, mit ér­de­mes enni! Az édes­sé­geik közül a caprese torta az egyik leg­na­gyobb ked­venc. Ez a kü­lön­le­ges­ség nem más, mint egy liszt nél­küli cso­ki­torta. Vég­te­le­nül könnyű, és íny­csik­lan­dóan finom.

A dél-olasz családok vasárnapi menüjéből kihagyhatatlan ez a finomság. Mivel liszt nélkül készül, végtelenül könnyű, nem terheli meg a gyomrot . A forró olasz nyárban is imádják, nálunk, a zimankóban még százszor jobban esik! Az elkészítése rendkívül egyszerű, csak jó néhány keverőtálra lesz szükséged hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 200g mandula (héjatlan)
  • 150g sótlan vaj, darabokra elkockázva
  • 200g félkeserű csokoládé, eldarabolva
  • 4 tojás
  • 1/4 tk só
  • 1/2 csésze (100g) kristálycukor a sárgájához
  • 1/4 csésze (50g) kristálycukor a tojásfehérjébe
  • kevés porcukor a tetejére

Elkészítés:

1. A mandulátrobotgépben daráld durvára. Töltsd át egy tálba.

2. A vajat tedd egy másik jénai tálba, melyet majd ráilleszthetsz a forrásban lévő vizet tartalmazó lábasra. A csokoládétis add hozzá.

3. Folyamatos kavargatás közben, a forró gőz fölött hagyd megolvadni a vajat és a csokoládét. Ha kész, vedd le, és tedd félre hűlni.

4. Eközben két külön tálba üsd le a tojások fehérjét és sárgáját.

Eközben a címlapon

5. Szórd a sót és a 100g kristálycukrot a sárgájákhoz. Gépi habverővel verd fel. Akkor jó, amikor már kifehéredett és besűrűsödött.

6. Öntsd hozzá az olvadt csokoládét. Kézi géppel keverd el.

7. Szórd bele a darált mandulát, és egy keverőlapáttal elegyítsd.

8. Verd fel a tojásfehérjét. Amikor már habos, fokozatosan adagold hozzá az 50g kristálycukrot. Verd kemény habbá.

9. Kis adagokban hajtsd a kemény tojásfehérjét a csokis keverékbe. Csak óvatosan, hogy össze ne törd a habot.

10. Sütőpapírral béleld ki a 20-23 cm átmérőjű, csatos tortaforma alját, majd vékonyan kend át vajjal az egész belsejét.

11. Töltsd bele az egységesre elkevert tésztát. Egyengesd el a tetejét.

12. A 180 fokra felmelegített sütőben 30-40 percig süsd.

13. Ha kész, tedd rácsra, és hagyd tökéletesen kihűlni.

14. Vágd körül a szélénél, és kapcsold ki az abroncsot. Borítsd rá a tortás tányért, majd ügyesen fordítsd át. Vedd le a tortasütő tálcát, és a sütőpapírt is távolítsd el a torta tetejéről.

15. Hintsd meg porcukorral. Díszítheted eperrel vagy más gyümölccsel  (narancsszeletek, áfonya, őszibarackbefőtt). Szórhatsz rá darabolt csokoládét is. Tálalhatod felvert tejszínhabbal, de anélkül is finom.