INSIDER

Oda­vág a NAV, ha nem kap­juk meg a kö­te­lező bér­eme­lést

Idén is, ahogy az utóbbi évek­ben, nőt­tek a mi­ni­má­li­san fi­ze­tendő bérek. Ám van­nak, akik korán örül­tek: egyes mun­ka­adók kü­lön­böző mód­sze­rek­kel ki­ke­rü­lik, hogy töb­bet kell­jen fi­zet­niük. Ez el­ső­sor­ban a ki­sebb cé­gekre, azon belül is azokra jel­lemző, ahol eddig se tel­je­sen tisz­tán fog­lal­koz­tat­ták a mun­ka­tár­sa­kat.
  • Szerző: RIPOST

Mától ellenőrzi a NAV, hogyan hajtották végre a munkáltatók a kötelező béremeléseket. A cégek ugyanis ötletesnek bizonyulnak, ha arról van szó, hogyan kerülhetik el a minimálbérek érvényesítését, van törvényes kiskapu és jogszabálysértő gyakorlat is. A -ot megkereste egy fiatal lány, aki már évek óta a vendéglátásban dolgozik. Tímea elmondta: náluk sem emelkedtek a bérek, hiába nőtt a minimálbér.

EZT OLVASTAD MÁR?
Több helyen dolgoztam már Budapesten, étteremben, kávézóban, kocsmában is. Eddig mindenhol 4 vagy 6 órára jelentettek be, de természetesen 8-10-12 órát kellett dolgozni. Az egyik helyen be sem jelentettek, ezt utólag tudtam meg

– mesélte lapunknak a 28 éves lány.

"Egy ismert belvárosi sörözőben üzletvezető voltam. Az alkalmazottakat nekem kellett a munkanap hajnalán, telefonon alkalmi munkavállalóként bejelentenem az adószámukkal, 4 órára, közben mindenki 10 vagy 12 órázott"

– árulta el Tímea. Hozzátette: előfordult, hogy egyenesen pénzt vettek ki a zsebéből.

Egy kávézóban kötelezően hozni kellett a tíz százalék borravalót. Ami ezen felül volt, csak azt osztották el a pultosok, felszolgálók közt. Viszont, ha nem volt meg a kötelező borravaló, akkor a mi bérünkből vonták le a kiszámolt összeget.

Hogy milyen módszerekkel kerülik el a cégek a béremelést és mit tesz ebben az esetben a NAV, a napilap szerdai számából kiderül! Keresd az újságárusoknál!