KÜLFÖLD

Már ma­gyar ál­do­zata is van a nyu­gat-ní­lusi láz­nak

Egy idős férfi halt bele az Af­ri­ká­ból szár­mazó be­teg­ségbe, pedig el sem hagyta ott­ho­nát.
  • Szerző: Ripost

A hétvégén meghalt az a 76 éves kézdivásárhelyi férfi, aki egy szúnyogcsípés következtében nyugat-nílusi vírussal fertőződött - írja a Maszol.

Képünk csak illusztráció.
Képünk csak illusztráció.
EZT OLVASTAD MÁR?

A ritka afrikai vírussal fertőzött idős férfit augusztus 2-án szállították a kézdivásárhelyi kórházba, ahol magas lázat, veseelégtelenséget, szívritmuszavart és idegrendszeri elváltozásokat állapítottak meg. Mivel a láz nem csillapodott, múlt héten a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház fertőző betegségek osztályára szállították át.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere arról tájékoztatott, hogy az orvoscsapat mindent megtett a beteg érdekében, de mivel kritikus állapotban volt, már nem tudtak rajta segíteni, hétvégén életét veszítette.

A klímaváltozás Székelyföldön is érezteti hatását, hiszen eddig csak hírből hallott betegségek jelentek meg. Mint a családtagok beszámolójából kiderült, a 76 éves kézdivásárhelyi férfi nem hagyta el lakóhelyét, ezért minden valószínűség szerint a nyugat nílusi vírust hordozó szúnyog Kézdivásárhelyen fertőzte meg a férfit.

Romániában jelenleg több mint 20 személyt kezelnek ezzel az afrikai vírusfertőzéssel. Szakértők szerint a nyugat nílusi vírus emberről emberre nem fertőz, az szúnyogcsípés vagy vér által terjed. Főként augusztus és szeptember időszakban nagy a fertőzés veszélye, és a betegség ellen nincs védőoltás. A fertőzés főként a gyenge immunrendszerű személyekre veszélyes. Tünetei az influenzához hasonlóak, jellemző a magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradság és fényérzékenység.