KÜLFÖLD

Nyom­kö­ve­tő­ket kap­hat­nak a mig­rán­sok Finn­or­szág­ban

Ko­moly szi­go­rí­tá­so­kat ter­vez a finn kor­mány a be­ván­dor­lók­kal szem­ben, mi­u­tán ki­de­rült, hogy mig­rán­sok egy cso­portja 15 évnél fi­a­ta­labb lá­nyo­kat mo­lesz­tált és erő­sza­kolt meg.
  • Szerző: WM

Finnországban átfogó reformokra készül migrációs ügyekben a kormány. A finn sajtó úgy tudja, hogy bizonyos esetekben az elutasított menedékkérelmű migránsok bokájára rögzíthető nyomkövetőket szereljenek. Így a tartózkodási engedéllyel már nem rendelkező illegális bevándorlókat anélkül is nyomon tudják követni a hatóságok, hogy őrizetbe vennék őket. Finn lapértesülések szerint egészen biztos, hogy nem kapna minden migráns nyomkövetőt, csak bizonyos esetekben kellene ezeket bevetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A bevándorlásügyi reformok azt követően léphetnek életbe, hogy a finn kormány pár hónapja megígérte, visszaszorítják a migránsbűnözést. A skandináv ország lakosságát sokkolta, amikor kiderült, hogy Oulu városában tíz migránst vettek őrizetbe a hatóságok, akiket azzal vádolnak, hogy három, 15 év alatti kislányt zaklattak és erőszakoltak meg. Oulu rendőrségének bűnügyi osztályvezetője azt állította egy korábbi sajtótájékoztatón, hogy a 2015-ös menekültválság óta városszerte megugrottak a szexuális jellegű bűncselekmények.

A finn belügyminiszter pedig kezdeményezni fogja, hogy vonják vissza az újonnan kapott finn állampolgárságot a szexuális bűncselekmények miatt elítélt migránsoktól.