HOGY MIK VANNAK!

Őrü­let: Tró­pusi hőség Nor­vé­gi­á­ban, meg­dőlt a me­leg­re­kord...

Az északi or­szá­gok­ban ural­kodó meleg miatt szo­kat­lan fi­gyel­mez­te­tést adtak ki a jár­mű­ve­ze­tők­nek. Sze­ren­csére eddig még nem tör­tént nagybb baj!

Az MTI tájékoztatása alapján a norvég hatóságok óvatosságra intették a gépkocsivezetőket.  Az országban élő rénszarvasok a hűvös közlekedési alagutakban keresnek menedéket ezzel veszélyeztetve az arra közlekedőket.

"Nagyon meleg van hetek óta Norvégia északi részén. Az állatok hűvös helyeket keresnek, mind a rénszarvasok, mind a juhok az alagutakban találnak menedéket és árnyékot" - tájékoztatott Tore Lysberg, a norvég közúti közlekedési hatóságtól.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

A jelenség nem új keletű, de eddig csak ritkán fordult elő, de egyre terjed a Norvégia legészakabbra fekvő részét uralkodó meleg miatt. A helyi meteorológia intézet szerint az egyik nagy rénszarvastenyésztő térségben, az Északi-sarkkörön túl fekvő Finnmarkban a héten már 31,2 Celsius-fok is volt. A területen olyan magas mostanában a hőmérséklet, hogy eddig 12 éjszaka is meghaladta a 20 Celsius-fokot.

A hatóság szerint eddig még nem jelentettek sehonnan állatok okozta súlyos balesetet, de az ügynökség fokozta a figyelmeztetéseket az gépjárművezetőknek.