FAZÉK

Ezzel etette meg a té­vé­se­ket a csa­va­ros eszű sza­bol­csi pa­raszt­asszony

Ter­mé­sze­te­sen óri­ási cse­rép­edény­ben igazi az is­teni finom töl­tött ká­poszta. És bár sok­fé­le­kép­pen ké­szí­tik ezt a fo­gást, az igazi még­is­csak a sza­bol­csi vál­to­zat! S hogy az mi­lyen? Va­lika, a ma­gyar há­zi­asszo­nyok gyön­gye be­ava­tott min­ket a ti­tokba.

A töltött káposzta a magyar konyha alapétele. Ahány ház, annyiféleképpen készítik, és nincs olyan konyha, ahol ne őriznének valami kis titkos hozzávalót. Az egyik legfinomabb változata ennek az ételnek a szabolcsi töltött káposzta, aminek a legtitkosabb receptjét Boros Vali, a szabolcsi háziasszony osztotta meg az interneten. Mindenki tudja, hogy az ő receptjei könnyen elkészíthetők és elronthatatlanok.

Lássuk, hogyan készíti Valika!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kukoricadarás töltött káposzta cserépedényben

Fotó: Markovics Gábor

1. A káposztákat (édes káposzta) sós vízben megfőzzük, leveleire szedjük, a vastag ereket kivágjuk. Ha túl nagyok a levelek, vágjuk ketté őket.

2. Két fej vöröshagymát apróra vágunk, akár aprítógéppel is dolgozhatunk. Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, azzal is aprítsuk össze.  Olajon pirítsuk meg, majd jöhet rá a pirospaprika, azután egy löttyintés víz.

3. 1/2 kg darált húst futtassunk meg a hagymával, fűszerezzük sóval, borssal és Valika magyaros fűszerkeverékével.

3. A többször átmosott darát keverjük össze a hússal, és a saját szánk íze szerint fűszerezzük még. Fontos, hogy több olaj vagy zsiradék kell hozzá, mert nem jó, ha száraz a töltelék.

4. Tekerjük a tölteléket a káposztalevelekbe és rakjuk a cserépedénybe, aminek az aljába füstölt tarja kerüljön. Rétegezzük rá a töltött káposztákat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és 40 percig főzzük.

5. Mielőtt teljesen megfőne, öntsük le róla a levét, és helyette paradicsomlével öntsük fel. Ezzel 15 percig főzzük, és már tálalhatjuk is!