KÜLFÖLD

Újabb NGO-nál rob­bant ki a szex­bot­rány

Az el­múlt három évben közel 200 al­ka­lom­mal zak­lat­tak sze­xu­á­li­san vé­de­lemre szo­ruló gye­re­ke­ket olyan fel­nőt­tek, akik pont a meg­men­té­sükre, se­gí­té­sükre szer­ződ­tek.
  • Szerző: KF

A brit Save the Children alapítvány esetében a brit napilap, a Daily Mail leplezte le a visszásságokat: nyomozásuk szerint a vizsgált időszakban 176 esetben használták ki szexuálisana sérülékeny gyerekeket az NGO alkalmazottai. A hátborzongató esetek közül azonban alig néhányat jelentettek csak a rendőrségen – a többségét a segélyszervezet maga vizsgálta ki. Ezekben az esetekben azonban az elkövetők szinte sosem kaptak komoly büntetést: megúszták egy-egy fegyelmivel, alig tucatnyi szexuális ragadozót bocsátottak el. Őket is azért, mert visszaesők voltak.

Világszerte vannak irodái az NGO-nak (Fotó: Europress / Ishara S. Kodikara - AFP)
Világszerte vannak irodái az NGO-nak (Fotó: Europress / Ishara S. Kodikara - AFP)
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Save the Children berkein belül azt követően kezdett kutakodni a napilap, hogy egy másik NGO kapcsán kirobbant a szexbotrány: a Soros György pénzügyi támogatását is élvező Oxfam az elmúlt 9 évben 268 alkalommal használt ki gyerekeket és védelemre szoruló felnőtteket, s rendszeresen tartottak szexbulikat is. Az esetek közül 110 külföldön történt – többek között a földrengés sújtotta Haitin –, míg 123 az Egyesült Királyság területén.

A brit segélyszervezeteket, NGO-kat ellenőrző bizottság jelentése szerint az elmúlt 6 évben közel 5 ezer olyan esetről értesült, melyben a sebezhető, támogatást igénylő gyerekeket és felnőtteket bántalmazták valamilyen módon a szervezetek munkatársai. Sokan már arra kíváncsiak: melyik alapítvány lesz a következő, amelyikről kiderül, hogy létezik egy sötét oldala is?