KÜLFÖLD

Neo­náci szer­ve­ze­tek ve­szé­lyez­te­tik az EU-t

Gö­rög­or­szág, Né­met­or­szág, Sz­lo­vá­kia vagy éppen a skan­di­náv or­szá­gok - csak pár állam, ahol az utóbbi idők­ben annyira meg­erő­söd­tek a neo­náci cso­por­tok, hogy már a hét­köz­napi po­li­ti­kába is be­szi­vá­rog­nak.
  • Szerző: KF

Ezeket a csoportokat sok szál köti össze: mind EU-ellenesek, a migráns- és a gazdasági válság, valamint a terrorizmus és Brüsszel kétes működése adott lendületet nekik, és mind azt szeretné, ha ideológiája nemzeti eszmévé válna.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP
Fotó: Europress / Aris Messinis - AFP

Az Arany Hajnal már Görögország negyedik legnagyobb pártja, egyik képviselője, Ilias Panagiotaros szerint Hitler olyan nagy személyiség volt, mint Sztálin, a homoszexualitást pedig betegségnek tartja. A párt más tagjai pedig azokra a görög szigetekre utazgatnak, ahol migránstáborok működnek, és migránsellenes tüntetéseket tartanak.

Svédországban, Dániában, Norvégiában és Finnországban a Nemzeti Ellenállási Mozgalmak is Hitlert dicsérik kiadványaikban, miközben a migráció megállításáért kampányolnak. Szlovákiában szintén a náci vezért dicséri a Mi Szlovákiánk parlamenti párt, amely a NATO-t „terrorista szervezetnek” nevezi.

Fotó: Europress / Louisa Gouliamaki - AFP
Fotó: Europress / Louisa Gouliamaki - AFP

A Német Nemzeti Demokrata Pártot (NDP) már többször is megpróbálta betiltatni a Legfelső Bíróság, nemzetiszocialista ideológiája miatt – a neonáci párt rendszeresen kritizálja Angela Merkelt és migrációs politikáját.

Eközben a címlapon

Alina Poljakova politikai szakértő szerinta neonáci csoportok sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint azt a döntéshozók hiszik. Ezek a tömörülések rájöttek, hogy úgy kerülhetnek be a mindennapi politikai körforgásba, ha a populista vezetők mögött sorakoznak fel. A gazdaság gyengébb teljesítőképessége, a migránsválság és az állandó terrorfenyegetettség pedig egyre több embert hajtanak feléjük.