OLDALVONAL

A fo­cis­ták sem értik, így jut­ha­tunk ki az Eb-re

A ma­gyar vá­lo­ga­tott szom­ba­ton Finn­or­szág­ban kezdi meg az új lab­da­rúgó so­ro­za­tot, a Nem­ze­tek Li­gá­ját.
  • Szerző: mv

Európa-szerte 12 városban rendezik majd meg a 2020-es labdarúgó Eb-t. Budapest is szerepet kap, ha a magyar válogatott kvalifikálja magát a viadalra, akkor két csoportmérkőzésén hazai környezetben, a Puskás Ferenc Stadionban léphet pályára.

A 2016-os Eb után a 2020-ast veszi célba a magyar válogatott
A 2016-os Eb után a 2020-ast veszi célba a magyar válogatott
Fotó: MTI

Többek között ezért is rendkívül fontos, hogy sikerrel vegyük a kvalifikációt, amelynek egyik része, az új Nemzetek Ligája elég bonyolultnak tűnik. Maguk a játékosok sem értik:

"Nagyon zavaros az egész, pedig a főnök próbálta a legérthetőbben elmagyarázni. Számára világos a helyzet, de neki is időbe telt, mire felfogta. Szóval mi játékosok úgy vagyunk vele, hogy játsszuk le a meccseket, aztán majd lesz valami" - reagált a Nemzetek Ligájára Harry Maguire, az angol válogatott játékosa. 

A lényeg, hogy az Eb-re két sorozatból lehet kijutni, elmagyarázzuk ezek lényegét.

Nemzetek Ligája, csoportkör

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön ligában (A, B, C, D) méri össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B, C, D jelűekben a náluk gyengébb rangsorú gárdák kerültek. Minden ligában négy csoportra osztották a csapatokat.

Magyarország a C liga 2. csoportjában szerepel, Finnországgal, Görögországgal, és Észtországgal találkozunk oda-visszavágós alapon. Szeptembertől novemberig tartanak a csoportmeccsek. A kiírás szerint elvileg csak a csoportgyőztesek jutnak a 2020-as rájátszásba.

Eközben a címlapon
2019 év végén adják át az új Puskás Ferenc Stadiont
2019 év végén adják át az új Puskás Ferenc Stadiont
Fotó: Markovics Gábor

Eb-selejtezők

Az NL-csoportmeccsek után 2019 márciusától a hagyományos Eb-selejtezők következnek. A tíz öttagú csoportból – ezek összetételét még nem készítettél el - az első két helyezett, vagyis 20 válogatott jut ki a 24 tagú Eb-re. A maradék négy helyet a Nemzetek Ligája négy A, B, C, D divízióiból töltik fel a már említett 2020-as rájátszásból.

Nemzetek Ligája rájátszás

Azt írtuk, elvileg csak az NL csoportgyőztesei folytatják a 2020 márciusi rájátszásban. Pontosabban, minden csoportból a legerősebb gárda vesz részt ezen, amely a selejtezőkön még nem jutott ki az Eb-re. Például, ha Görögország megnyeri a csoportunkat a Nemzetek Ligájában, de aztán az Eb-selejtezőkön kvalifikálja magát, akkor az NL-ben mögötte végző gárda játszhat helyette.

A 2020-as márciusi rájátszásában minden ligában elődöntőket, és döntőket rendeznek. A négy liga győztese jut ki az Eb-re.