KÜLFÖLD

Nemi erő­szak, pe­do­fí­lia és szex­bu­lik - a se­gély­szer­ve­ze­tek sötét ol­dala

Sorra derül ki a se­gély­szer­ve­ze­tek­ről, hogy a har­ma­dik világ or­szá­ga­i­ban sze­xu­á­li­san ki­hasz­nál­ták a rá­szo­ruló nőket - és hogy ez va­ló­já­ban több év­ti­ze­des ha­gyo­mány.
  • Szerző: KF

Miután kiderült, hogy a Soros György támogatását is élvező brit NGO, az Oxfam az adományok felhasználásával prostituáltakat fizetett és szexorgiákat tartott a földrengés sújtotta Haitin, sorra lepleződnek le a segélyszervezetek, amelyeknél hasonló visszásságokat hallgattak el a vezetők. De a legnagyobb bomba még csak most robbant: egyáltalán nem új keletű problémáról van szó, már egy 2001-es jelentés is a szexuális visszaélésekről számolt be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Stringer - AFP
Fotó: Europress / Stringer - AFP
Fotó: AFP

E szerint a segélyszervezetek munkásai Afrikában csak akkor adták át a támogatásra szoruló lányoknak, fiatal nőknek a gyógyszereket vagy az élelmiszereket, ha azok cserébe lefeküdtek velük. A jelentést az ENSZ Menekültügyi Bizottsága és a Save the Children nevű segélyszervezet írta - ez utóbbi szintén érintett a mostani botrányban. A 2001-es jelentésben 40-nél is több segélyszervezetet vádoltak meg azzal, hogy visszaélt Afrikában a helyzetével.

A nyomozások alapján az alkalmazottak az olajért, bulgurért, takarókért és ponyvákért, ételjegyekért, gyógyszerekért, vagy éppen a képzési lehetőségekért cserébe elvárták a fiatal nőktől, tinédzserektől, hogy lefeküdjenek velük, illetve hogy meztelen képeket adjanak magukról.

Sok esetben a szülők is arra bátorították 13 év körüli lányaikat, hogy hagyják a segélyszervezetek dolgozóinak, a kormányzatok tagjainak, az ENSZ békefenntartóinak vagy éppen a tanáraiknak, hogy megerőszakolják őket. Ezért cserébe életben tudták tartani a családjukat. Ha pedig bárki ellenkezni mert, az adományokat visszatartották.

A jelentés alapján még 4 éves gyerekeket is zaklattak a perverz NGO-sok, de a sokáig Meghan Markle támogatását élvező alapítványról, a World Visionről is az derült ki, hogy prostituáltként használta a szegényeket. Ha pedig ez nem lenne elég: csak az esetek töredékében indult érdemi vizsgálat, a bűnösöket pedig szinte sosem büntették meg, amiért szexuálisan kihasználták azokat a védtelen nőket, akik a segítségüket kérték.

Eközben a címlapon