KÜLFÖLD

Ti­ta­nic­nak csú­fol­ják Ang­ela Mer­kel párt­ját, kar­nyúj­tás­nyira a jég­hegy

Ang­ela Mer­kel német kan­cel­lár pártja, a CDU to­vábbra is me­re­dek lej­tőn van a nép­sze­rű­ségi szá­mo­kat el­nézve. A Zöl­dek és a be­ván­dor­ló­el­le­nes AfD pedig to­vább erő­sö­dött, las­san be is ér­he­tik a Mut­ti­é­kat.
  • Szerző: wm

„Zöldhullám” jellemzi a német belpolitikát az elmúlt hetekben. A Zöldek nevű baloldali párt ugyanis nemcsak a bajor tartományi választásokon ért el kimagasló eredményt, de már országos szinten is a második legerősebb politikai erőnek számít. A párt elsősorban abból profitál, hogy a jelenlegi nagykoalíció hanyatlik és egyre népszerűtlenebb.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A Merkel-féle CDU-t például már csak Titanicnak csúfolják a német sajtóban, célozva ezzel a teljes elsüllyedésre.

A szociáldemokraták pedig már csak 15 százalékon állnak, a belőlük kiábrándult baloldali szavazók többsége a Zöldekben látja az új erőt. A másik kormányzó pártot, a CDU-t is szép számmal hagyták el szimpatizánsok, ők viszont inkább a bevándorlást ellenző Alternatíva Németországért (AfD) nevű pártban látják a jövőt. Angela Merkel pártja decemberben tart tisztújítást, ahol a közvélemény-kutatási eredményeket elnézve, akár a kancellár pártvezetői pozíciója is veszélybe kerülhet.

Merkelnek biztosan nem jön jól, hogy pártja már csak 26 százalékon áll, nyakukban pedig a Zöldek már 19 százaléknyi voksot érnének el egy most vasárnapi szavazáson. Őket követi az AfD 17, majd a szocialisták 15 százalékkal.